Доступність посилання

ТОП новини

Трибуни на «Євробачення» збудує компанія з орбіти виконавчого продюсера конкурсу – «Схеми»


Заступник генерального директора НТКУ Павло Грицак
Заступник генерального директора НТКУ Павло Грицак

Компанія «Артмакс Інжинірінг», яка отримала право на встановлення глядацьких трибун для «Євробачення-2017» за бюджетні гроші, пов’язана із виконавчим продюсером конкурсу Павлом Грицаком. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

За даними журналістів, повторний тендер, на якому ця компанія виграла, був проведений після того, як НТКУ відмовилась підписувати контракт з переможцем попереднього конкурсу – німецькою компанією Nussli Ltd,«бо її європейські стандарти не відповідають українським нормам». Це сталося після того, як Павло Грицак був призначений на посаду.

Фірма «Артмакс Інжиніринг» отримає 23,1 мільйона гривень з бюджету за монтаж 6856 сидінь. Німецька компанія Nussli Ltd , яка перемогла на попередньому конкурсі, але згодом отримала відмову, пропонувала збудувати 9200 сидінь та ще 50 коментаторських кабін за приблизно 29,6 мільйонів гривень. Як пояснив директор з управління Nussli Ltd Бернд Гельмштадт, компанії було відмовлено через невідповідність «українським нормам».

«Ми запропонували зведення трибун за європейськими нормами, які не відповідають українським, і в цьому була причина. Потім був оголошений другий тендер, в якому ми вже вирішили не брати участь», – зазначив Бернд Гельмштадт.

Журналісти «Схем» наводять низку фактів, що вказують на пов’язаність львівської фірми «Артмакс Інжинірінг», яка зрештою отримала контракт на встановлення трибун – з виконавчим директором «Євробачення-2017», заступником генерального директора НСТУ Павла Грицака.

Сам Грицак запевняє, що не має зв’язків з фірмою, яка отримала підряд на встановлення глядацьких трибун на «Євробачення-2017».

«Ні до компанії «Артмакс», ні до компанії «Альтернатива» я не маю жодного стосунку», – запевнив Павло Грицак.

Щодо відмови німецькій компанії Nussli Ltd він пояснив, що причина полягає у невідповідності пожежній безпеці і будівельним нормам: «Відповідно до пункту 2,8 правил пожежної безпеки, затверджених Міністерством внутрішніх справ від 30 грудня 2014 року. Там є чітке посилання на Державні будівельні норми, зокрема на пункти 2.2.16 і так далі».

Водночас у розпорядженні програми «Схеми» є пояснення з цього приводу Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, в якому йдеться, що «ДБН В2.2.16 не відноситься до тимчасового облаштування внутрішнього простору будівлі МВЦ».

У своїх додаткових письмових поясненнях Павло Грицак наголосив, що компанія Nussli брала участь у творчому конкурсі, а не в тендері, її пропозиція не враховувала сценічне і світлове обладнання, глибини ряду між кріслами, що могло вплинути на пожежну безпеку, а пропозиція «Артмакс» повністю відповідала законодавству України.

Зауваження щодо проекту, який мав реалізувати «Артмакс» після перемоги на тендері, висловив виконавчий директор Євробачення Йон Ола Санд. Він надіслав листа до НСТУ, у якому йшлося про те, що Європейська мовна спілка не погоджує контракт з «Артмаксом» і просить залучити іншого підрядника. Однак згодом контракт було погоджено за умови проведення незалежної експертизи, якої досі не було.

Півфінали конкурсу «Євробачення-2017» відбудуться в Києві 9 і 11 травня, фінал – 13 травня. Україну цього року на «Євробаченні» представлятиме гурт О. Тorvald із піснею Time.

Уточнення: У сюжеті «Євробачення» по-українськи» від 20 квітня 2017 року були поширені відомості про те, що ТОВ «Артмакс Інжиніринг» є правонаступником творчого об’єднання «Компанія Альтернатива» у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Хоча насправді ТОВ «Артмакс Інжиніринг» є правонаступником іншої пов’язаної компанії зі схожою назвою, а саме ПП «Компанія «Альтернатива». Редакція приносить вибачення за фактологічну помилку.

XS
SM
MD
LG