Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення» по-українськи (розслідування)


«Євробачення» – це не лише можливість для України показати свою культуру і покращити туристичну привабливість, а ще й значні витрати бюджетних коштів. «Схеми» вирішили перевірити, наскільки справедливо розподіляються ресурси на організацію і проведення пісенного конкурсу. І виявили, що відому німецьку компанію не допустили до встановлення глядацьких трибун, попри перемогу на тендері. Натомість цю роботу довірили львівській фірмі, яка тісно співпрацювала із компаніями заступника виконавчого продюсера «Євробачення» Павла Грицака. Чому українські стандарти недосяжні для німецьких компаній – у розслідуванні програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

«Євробачення» – найбільший пісенний конкурс Європи. Починаючи від 1956 року, в ньому беруть участь виконавці з понад 40 країн світу. Україна вперше взяла участь у конкурсі в 2003 році, а вже через рік на ньому з тріумфом перемогла Руслана і привезла «Євробачення» до Києва.

Через 12 років Україна знову стала першою. У Стокгольмі інтрига тривала до останнього, але Джамала отримала найбільшу кількість голосів. Україна знову отримала право проводити пісенний конкурс. Київ чекає на гостей.

Міжнародний виставковий центр на Лівому березі у Києві
Міжнародний виставковий центр на Лівому березі у Києві

Місцем проведення «Євробачення» обрали Міжнародний виставковий центр на Лівому березі Києва. Тут відбудеться два півфінали (9 і 11 травня) та фінал (13 травня).

За словами столичних чиновників, Виставковий центр на Лівобережжі виявився єдиним об’єктом у Києві, в якому можна провести цей конкурс.

Олексій Резніков, заступник голови Київської міської державної адміністрації
Олексій Резніков, заступник голови Київської міської державної адміністрації

«На сьогоднішній день в Україні не існує більше жодної будівлі, яка відповідає сучасним вимогам Європейської мовної спілки для проведення «Євробачення». Палац спорту має поганий дах, він будувався дуже давно, його стеля не витримає сто тонн навантаження станом на сьогоднішній день», – зазначає Олексій Резніков, заступник голови Київської міської державної адміністрації.

З іншого боку, є і недоліки: на відміну від того ж Палацу спорту, у МВЦ ніколи не проводили дійства такого масштабу, і його облаштування потребує великих витрат. А там, де значні кошти, – велика спокуса для корупційних дій і їхнього нераціонального використання. Тож «Схеми» вирішили перевірити, наскільки прозоро розподіляються гроші на проведення «Євробачення».

Міжнародний виставковий центр у Києві готується до проведення «Євробачення-2017»
Міжнародний виставковий центр у Києві готується до проведення «Євробачення-2017»

Відповідно до планового кошторису витрат на підготовку та проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2017» від 6 лютого 2017 року, заплановано витратити 855 мільйонів гривень. Із них 455 мільйонів гривень – із державного бюджету України, 165 – із бюджету Києва. Інші кошти, які планують витратити на «Євробачення», збираються отримати від спонсорів, продажу квитків, Європейської мовної спілки та оренди країнами-учасницями коментаторських кабін.

Проводити закупівлі для підготовки «Євробачення» почали у грудні. Після підписання відповідного закону президентом. Національна телекомпанія України як організатор конкурсу одним із перших тендерів прогнозовано оголосила закупівлю на облаштування глядацьких трибун, яких у МВЦ немає.

14 грудня тендерний комітет на чолі із призначеним Європейською мовною спілкою виконавчим продюсером «Євробачення» Олександром Харебіним обрав переможцем конкурсу на встановлення трибун німецьку компанію Nussli.

Її пропозиція була найвигіднішою – трохи більше від мільйона євро, інші три пропозиції були дорожчі.

Перший заступник генерального директора НСТУ Олександр Харебін
Перший заступник генерального директора НСТУ Олександр Харебін

«Зрозуміло, що ми обрали найкращу пропозицію відомої німецької компанії за найкращими умовами», – запевняє перший заступник генерального директора НСТУ Олександр Харебін.

Схема розсадки, яку запропонувала компанія Nussli
Схема розсадки, яку запропонувала компанія Nussli

Nussli погодилася збудувати трибуни і коментаторські кабіни до 17 квітня. Конструкція передбачала понад 9 тисяч місць для глядачів і 50 коментаторських кабін. Однак із німцями контракт так і не підписали. «Схеми» запитали в директора цієї компанії, з якої причини.

«Нам сказали, що ми не відповідаємо українським будівельним нормам. Мовляв, ми запропонували зведення трибун за європейськими нормами, які не відповідають українським, і в цьому була причина. Потім був оголошений другий тендер, в якому ми вже вирішили не брати участі», – відповів «Схемам» директор з управління Nussli Ltd Бернд Гельмштадт.

Чому ж так сталося? У день оголошення переможцем Nussli відбувається зміна менеджменту, відповідального за закупівлі.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко призначив Павла Грицака заступником генерального директора НТКУ. Виконавчих продюсерів Олександра Харебіна і Вікторію Романову усунули від проведення тендерів.

Павло Грицак – відомий медіа-менеджер. У 2005 році він уже організовував «Євробачення» і координував роботу на всіх напрямках. У розпорядженні програми є акт ревізії використання коштів пісенного конкурсу «Євробачення-2005».

На 72 сторінках контролери описали непрозоре використання та недоотримання коштів Національною телекомпанією України. З-поміж інших, в акті фігурує і фірма чоловіка співачки Руслани. Лише на продажу квитків не дорахувалися понад три мільйони гривень.

Чому, попри розгромний акт КРУ про конкурс 2005 року під керівництвом Павла Грицака, йому знову довірили проведення «Євробачення»? Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко пояснив це тим, що детально не аналізував діяльність Павла Грицака.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко
Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

Павло Грицак почав із того, що 10 лютого оголосив новий тендер на встановлення трибун. У підсумку перемогла львівська компанія «Артмакс Інжиніринг» із пропозицією у 23,5 мільйона гривень.

На відміну від пропозиції, яку пропонувала німецька компанія, – 9200 сидінь та 50 коментаторських кабін, «Артмакс Інжиніринг» запропонував 6856 сидінь – майже на дві з половиною тисячі сидінь менше. Також у пропозиції цієї компанії не було коментаторських кабін.

Чим не догодила німецька компанія і для чого оголошували новий тендер? Ми звернулися із цим питанням до уповноваженої особи з організації та проведення процедур закупівель до «Євробачення» Павла Грицака. Він усе пояснює невідповідністю німецької продукції українським будівельним нормам.

Підготовка до проведення «Євробачення-2017»
Підготовка до проведення «Євробачення-2017»

«Відповідно до пункту 2,8 правил пожежної безпеки, затверджених Міністерством внутрішніх справ, затверджених Міністерством внутрішніх справ від 30 грудня 2014 року. Там є чітке посилання на Державні будівельні норми, зокрема на пункти 2.2.16 і так далі», – пояснив Павло Грицак.

Заступник генерального директора НТКУ Павло Грицак
Заступник генерального директора НТКУ Павло Грицак

Однак таке пояснення спростовує Держслужба України з надзвичайних ситуацій: «Державні будівельні норми України, зокрема ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-16, ДБН В.1.1-7 поширюються на проектування нових та реконструкцію існуючих будинків і споруд, що не відноситься до тимчасового облаштування внутрішнього простору будівлі МВЦ».

А тому «Схеми» почали шукати інше, логічніше пояснення.

У 2013 році Україна приймала дитяче «Євробачення». На нього витратили 25 мільйонів із бюджету та 3 мільйони Європейської мовної спілки.

Найбільше коштів освоїли компанія «Євромедіа Компані» теперішнього заступника гендиректора НСТУ Павла Грицака (близько 5 мільйонів гривень) та ТОВ «Альтернатива» (13 мільйонів гривень).

Проаналізувавши акти ревізії Державної інспекції України щодо фінансово-господарської діяльності НТКУ за період з 2010 по 2015 роки, журналісти програми помітили цікаву особливість роботи ТОВ «Альтернатива».

Компанія «Альтернатива», отримавши свої 13 мільйонів, більшу частину коштів передала субпідрядним організаціям. Це ТОВ «Продакшн ресурс груп», директором якої на той момент був Богдан Тріль. Тепер він директор ТОВ «Сценарне КБ», яке підконтрольне через «Євромедіа компані» Павлу Грицаку. Інший субпідрядник ТОВ «Медіатек-Рент» має серед засновників Валентина Шостака. Він із 2014 року є керівником «Євромедіа Компані» Павла Грицака. Серед субпідрядників є і безпосередньо «Євромедіа Компані».

Таким чином, можна припустити, що ТОВ «Альтернатива», яке отримало найбільше коштів з держбюджету, бізнесово пов’язане із «Євромедіа Компані» Павла Грицака. Примітно, що ця ж «Альтернатива» монтувала тимчасові конструкції і на «Євробаченні» у 2005 році. Тоді конкурсом також опікувався Павло Грицак.

А тепер головне. ТОВ «Артмакс Інжиніринг» є правонаступником компанії ПП «Компанія «Альтернатива», яка пов’язана із ТО «Компанія Альтернатива» у формі ТЗОВ.

Вони зареєстровані за однією адресою та мають спільний телефон.

Засновником ТО «Компанія Альтернатива» у формі ТЗОВ з 2006 року є Іван Іванович Дзюнько. Саме ТО «Компанія Альтернатива» у формі ТЗОВ передавала субпідряди компаніям, наближеним до генерального продюсера Євробачення-2017 і компанії «Євромедіа Компані»). А відповідно до інформації з відкритих джерел, директором ТОВ «Артмакс Інжиніринг» (ПП «Компанія «Альтернатива») з 2008 до кінця 2012 року Богдан Іванович Дзюнько. А заснував компанію той же Іван Іванович Дзюнько – очевидно, родич Богдана Дзюнька (найбільш імовірно батько). А отже обидві ці фірми об'єднані одними засновниками і директорами – Іваном і Богданом Дзюньками.

Чи не тому запустили новий тендер на трибуни, щоб його виграла компанія, наближена до самого Павла Грицака? Красномовним є факт, що розробкою проекту трибун для тендеру, на якому переміг «Артмакс», займався той же Богдан Дзюнько.

Однак Павло Грицак переконує: лише тому, що Дзюнько має великий досвід. «З ним, як і з усіма іншими членами команди, був підписаний договір, там було близько 19 цивільно-правових договорів. Богдан Дзюнько працював на «Євробаченні-2005», він працював на фестивалях», – зауважив Грицак.

А свої зв’язки з «Альтернативою»-«Артмаксом» заперечує. «Ні щодо компанії «Артмакс», ні щодо компанії «Альтернатива» я не маю жодного відношення», – переконує Павло Грицак.

«Коли люди потрапляють у підземний або підтрибунний простір, вони наштовхуються на ліс будівельного облаштування, і не дай Боже, якщо ця перелякана людина штовхає стійку, і таких людей об цю стійку три-п’ять ударяться одночасно, і в іншому місці це зроблять інші люди, попадуть в резонанс, – ця конструкція просто складеться», – критикує пропозицію «Артмаксу» член Української академії архітектури Віктор Глеба.

Схема глядацьких трибун, за якою встановлюють трибуни в МВЦ
Схема глядацьких трибун, за якою встановлюють трибуни в МВЦ

Зауваження щодо проекту, який мав реалізувати «Артмакс» після перемоги на тендері, висловлюють не лише українські експерти, а й виконавчий директор Євробачення Йон Ола Санд. Він надіслав листа до НСТУ, в якому йшлося про те, що Європейська мовна спілка не погоджує контракт з «Артмаксом» і просить залучити іншого підрядника. Однак згодом контракт було погоджено за умови проведення незалежної експертизи, якої досі не було.

Національна суспільна телерадіокомпанія України
Національна суспільна телерадіокомпанія України

Згідно з контрактом, саме Європейська мовна спілка має вирішальне слово у всіх питаннях, пов’язаних із конкурсом, і має право заборонити НСТУ укладати контракти з різними компаніями.

Та незважаючи на це, НСТУ все одно домоглася затвердження виконавцем близьку компанію «Артмакс Інжиніринг». 27 березня на сайті Prozzoro НСТУ розмістила повідомлення про намір укласти договір із компанією «Артмакс Інжиніринг» через переговорну процедуру. А вже 4 квітня договір з компанією «Артмакс», наближеною до Грицака, був укладений.

У своїх додаткових письмових поясненнях Павло Грицак наголосив, що компанія Nusli брала участь у творчому конкурсі, а не в тендері, її пропозиція не враховувала сценічне і світлове обладнання, глибини ряду між кріслами, що могло вплинути на пожежну безпеку, а пропозиція «Артмакс» повністю відповідала законодавству України.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

Уточнення: У сюжеті «Євробачення» по-українськи» від 20 квітня 2017 року були поширені відомості про те, що ТОВ «Артмакс Інжиніринг» є правонаступником творчого об’єднання «Компанія Альтернатива» у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Хоча насправді ТОВ «Артмакс Інжиніринг» є правонаступником іншої пов’язаної компанії зі схожою назвою, а саме ПП «Компанія «Альтернатива». Редакція приносить вибачення за фактологічну помилку.

  • Зображення 16x9

    Георгій Шабаєв

    Журналіст-розслідувач проєкту Радіо Свобода «Схеми».

    Народився у 1997 році у Харкові. У 2014 році вступив до Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, де здобув ступінь бакалавра за напрямом «онлайн журналістика», а згодом - магістра за напрямом «правова журналістика».

    Лауреат проєкту Премії імені Георгія Ґонґадзе та видання The Ukrainians «30 до 30: Хто творить майбутнє українських медіа» (2021 рік).

    Номінант премії міжнародного конкурсу European Press Prize з розслідуванням «Український суддя з російським паспортом» в категорії The Investigative Reporting Award 2023.

    Фіналіст «Національного конкурсу журналістських розслідувань і репортажів» (2020, 2022).

    Фіналіст конкурсу «Честь професії» (2022, 2023).

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG