Доступність посилання

ТОП новини

Питання розподілу закордонного майна СРСР ще не закрите – Перебийніс


Посол України у Чехії Євген Перебийніс
Посол України у Чехії Євген Перебийніс

Посол України у Чехії Євген Перебийніс заявляє, що питання розподілу закордонного майна колишнього СРСР ще не закрите.

«Коли я тут працював ще років 15-20 тому (радником Посольства України у Чехії – ред.), то ми якраз тоді намагалися шляхом нотного листування з чеським МЗС, і централізовано це відбувалося, і в переговорах з Росією, отримати належну Україні частку, а це 16% від всієї власності колишнього СРСР, свою частку у різних країнах, у тому числі і тут, у Празі. Тут у Росії зараз близько 40 об’єктів. На жаль, тоді цього не вдалося. Зараз взагалі про це навряд чи можна вести мову в умовах російської агресії проти України», – сказав Перебийніс в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Але я думаю, що все рівно це питання рано чи пізно постане, тому що юридично воно не є закритим. Думаю, що ми будемо все одно домагатися отримання Україною тієї частки закордонної власності, яка їй по праву належить», – наголосив посол України у Празі.

На сьогодні Україна лишалася єдиною з колишніх радянських республік, хто не врегулював з Росією питання розподілу майна СРСР.

У 2010 році тодішній президент України Віктор Янукович, який нині переховується у Росії, заявляв, що Київ виступає за розподіл майна колишнього СРСР між усіма країнами, що входили до його складу, і не погодиться на «нульовий варіант», за яким воно повністю перейде Росії.

Останньою країною, яка врегулювала з Росією питання розподілу майна СРСР, була Грузія. Це сталося у 2002 році, під час фінансової кризи в цій країні. Тоді, в обмін на певну економічну та фінансову підтримку, Тбілісі підписав з Москвою «нульовий варіант».

Росія визнала себе наступницею СРСР.

XS
SM
MD
LG