Доступність посилання

ТОП новини

«Історична правда не встановлюється законами» – Клімкін щодо закону про Інститут нацпам’яті Польщі


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України заявив, що ухвалений в Польщі закон про Інститут національної пам’яті Польщі не допоможе встановити історичну правду. Таким чином Павло Клімкін прокоментував у Twitter рішення президента Польщі Анджея Дуди підписати так званий закон про «бандеризм».

«Історична правда не має національних меж і не встановлюється законами. Вона або є, або її треба шукати. І в тому, і в іншому випадку законодавчі акти не допоможуть», – зазначив Клімкін.

Він також додав, що для нього як міністра важливо говорити правду, зокрема в історичних питаннях.

«Я завжди говоритиму правду. Шанувати тих, хто на це заслужив. Засуджувати тих, хто себе зганьбив. Байдуже – своїх чи чужих. Байдуже – у Варшаві, Києві чи іншому місці», – додав він.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті. Одночасно президент повідомив, що передасть документ до Конституційного суду, щоб перевірити його конституційність.

У ніч на 1 лютого у польському Сенаті (а перед цим і в Сеймі) відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років.

Президент України Петро Порошенко вранці 1 лютого заявив, що закон «не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Польщею та Україною» і що «історична правда вимагає відвертої розмови і діалогу, а не заборон».

У Державному департаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у Держдепартаменті зауважили, що треба «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту».

Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Асиметрія. Про польсько-український шлях до порозуміння

Україна і Польща. Підписавши закон, Дуда зробив велику політичну помилку – Катажина Любнауер​

Історична напруга: Дуда не почув аргументів Верховної Ради України?​

XS
SM
MD
LG