Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ закликала Росію відновити розслідування убивства Нємцова


Борис Нємцов
Борис Нємцов

20 лютого Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала владу Росії відновити розслідування убивства Бориса Нємцова – російського опозиційного політика, який був вбитий майже п'ять років тому в Москві неподалік від Кремля.

ОБСЄ заявила, що недоліки в початковому розслідуванні Росії залишили безліч питань без відповіді. Про це йдеться у доповіді ОБСЄ від 20 лютого.

Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року.

У червні 2017 року російський суд засудив за звинуваченням у цьому вбивстві колишнього керівника батальйону Чечні Заура Дадаєва до 20 років ув'язнення. Четверо інших чеченців були визнані винними у причетності до вбивства та засуджені до позбавлення волі від 11 до 20 років. Це Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Замовником і організатором убивства слідство називало колишнього співробітника МВС Чечні Руслана Мухудінова. Він оголошений у розшук.

Анзор Губашев та Заур Дадаєв під час засідання суду у Москві. 13 липня 2017 року
Анзор Губашев та Заур Дадаєв під час засідання суду у Москві. 13 липня 2017 року

Родичі та колеги Нємцова кажуть, що російська влада не змогла визначити, хто замовив убивство. Висловлювалися також підозри, що вбивство було замовлено кимсь із близького кола президента Росії Володимира Путіна чи керівника Чечні Рамзана Кадирова.

У підготовленому спеціальною доповідачкою Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргаретою Седерфельт звіті зазначається, що організатори та підбурювачі вбивства Немцова повинні нести відповідальність, щоб «вселити надію тим, хто в Росії продовжує наражати себе на ризик переслідування та атак заради боротьби за демократію та верховенство права».

«Незважаючи на заклики і з середини Росії, і від інших країн та міжнародної спільноти з вимогою ретельного, ефективного та прозорого розслідування, щоб нападники, організатори та ініціатори понесли відповідальність, офіційне розслідування та подальший суд зазнали жорсткої критики», – зауважила Седерфельт.

Вони наголошували на ймовірній участь чеченського керівництва та/або служб безпеки, навіть припускаючи, що ініціатором може бути російський президент
Маргарет Седерфельт

Вона назвала «важливою роботою» внесок незалежних дослідників та експертів щодо «заповнення пробілів», залишених офіційним російським слідством.

«Вони особливо наголошували на ймовірній участь чеченського керівництва та/або служб безпеки, навіть припускаючи, що ініціатором може бути російський президент», – сказала Маргарета Седерфельт.

Наразі офіційної реакції російської влади не було.

Раніше повернутися до розслідування вимагали в ПАРЄ

Вбивство Немцова – гострого критика Путіна – було засуджено на міжнародному рівні.

Зокрема, у спеціальній доповіді, яку підготував у травні минулого року для ПАРЄ член литовської делегації Емануеліс Зінгеріс, йдеться про те, що правда в справі про вбивство Нємцова досі не встановлена. Зокрема, за його словами, в ході розслідування не було знайдено записів із камер відеоспостереження і не були допитані деякі очевидці вбивства.

«У завдання Парламентської асамблеї Ради Європи не входить розслідування і визначення, хто вбив Бориса Нємцова. Однак очевидно, що офіційна версія, відображена у вироку, заснована на серйозних помилках розслідування і судового розгляду і не відповідає наявним доказам у багатьох фундаментальних питаннях», – йдеться в доповіді.

Критики нинішнього російського режиму кажуть, що вбивство Немцова підкреслило небезпеку, з якою стикаються росіяни, які виступають проти Кремля.

Прихильники Нємцова, в тому числі представники російської опозиції, планують провести в Москві 29 лютого масову акцію, присвячену п'ятій річниці його смерті.

Деякі прихильники опозиції також планують використати акцію протесту проти запропонованих поправок до конституції країни, які, на думку критиків, мають на меті розширити владу Путіна на владу після закінчення його нинішнього президентського терміну в 2024 році.

Перша хода пам’яті Бориса Нємцова відбулася в 2015 році, на наступний день після вбивства політика. У ній взяли участь понад 50 тисяч людей. Через рік число учасників акції скоротилося вдвічі. Торік у Москві на ходу пам’яті Нємцова вийшло близько восьми тисяч активістів.

Марш памяти российского оппозиционера Бориса Немцова, убитого возле стен Кремля. Москва, 24 февраля 2019 года
Марш памяти российского оппозиционера Бориса Немцова, убитого возле стен Кремля. Москва, 24 февраля 2019 года

Заявка, подана для узгодження московській владі, передбачає участь у заході 30 тисяч людей. Акції пам’яті Бориса Нємцова, як очікується, відбудуться і в інших російських містах.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG