Доступність посилання

ТОП новини

У ПАРЄ заявили про провал російського розслідування вбивства Нємцова


Опозиціонер Борис Нємцов був убитий неподалік від Кремля 27 лютого 2015 року
Опозиціонер Борис Нємцов був убитий неподалік від Кремля 27 лютого 2015 року

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з юридичних питань і прав людини закликає Росію відновити розслідування вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова.

У спеціальній доповіді, яку підготував член литовської делегації Емануеліс Зінгеріс, йдеться про те, що правда в справі про вбивство Нємцова досі не встановлена. Зокрема, в ході розслідування не було знайдено записів із камер відеоспостереження і не були допитані деякі очевидці вбивства.

Крім цього, в ПАРЄ вказали на суперечності в показаннях основних свідків, а також на порушення в ході судового розгляду.

У ПАРЄ наголошують, що виконавці злочину навряд чи могли вбити Нємцова без прямих вказівок або схвалення з боку влади. Відповідальність за «провал розслідування» і «відсутність довіри до справи» автор доповіді ПАРЄ покладає на голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна і заступника генпрокурора Віктора Гриня.

Читайте також: Пам'яті Бориса Нємцова: як в Україні і Росії згадують убивство російського опозиціонера

«У завдання Парламентської асамблеї Ради Європи не входить розслідування і визначення, хто вбив Бориса Нємцова. Однак очевидно, що офіційна версія, відображена у вироку, заснована на серйозних помилках розслідування і судового розгляду і не відповідає наявним доказам у багатьох фундаментальних питаннях», – йдеться в доповіді.

Опозиціонер Борис Нємцов був убитий неподалік від Кремля 27 лютого 2015 року. У справі про вбивство засуджено п’ятьох уродженців Чечні, ймовірних виконавців. Замовники злочину не встановлені.

XS
SM
MD
LG