Доступність посилання

ТОП новини

Нападники у «Крокус Сіті Холл» стріляли зі штатної російської зброї: розслідування


Агітаційниця тримає макет автомата АК-74 на мобільному пункті вербування у лави російської армії в окупованому Росією Сімферополі. Окупований Крим, 15 квітня 2023 року
Агітаційниця тримає макет автомата АК-74 на мобільному пункті вербування у лави російської армії в окупованому Росією Сімферополі. Окупований Крим, 15 квітня 2023 року

Нападники на підмосковний «Крокус Сіті Холл» стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ, стверджує видання «Важные истории». Зокрема, підозрювані в теракті використали для нападу автомати АК-74 та АК-12: останній був запущений у масове виробництво лише у 2018 році і тоді ж погоджений для озброєння російської армії. Телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участі «Голосу Америки») повідомив подробиці опублікованого дослідження.

Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався майже у всі частини світу і навіть вироблявся за франшизою у Пакистані, повідомили джерела «Важных историй».

При цьому автомати АК-12 встигли отримати лише російські спецпідрозділи та найманці деяких російських так званих приватних військових компаній (ПВК).

Автомат, з якого нападники розстріляли відвідувачів підмосковного Crocus City Hall 23 березня 2024 року
Автомат, з якого нападники розстріляли відвідувачів підмосковного Crocus City Hall 23 березня 2024 року

Як ця зброя могла потрапити до рук нападників?

«У кожного військовослужбовця є зброя, яка записана у його військовому квитку, і цю зброю він не чіпає. Швидше за все, як тільки він її отримує, він повертає на склад чи кладе кудись під замок, – пояснив в ефірі «Настоящего времени» журналіст «Важных историй» Микита Кондратьєв. – А при першій нагоді він добуває собі трофейну зброю, знімає її з убитого співслужбовця або ж з убитого військовослужбовця ЗСУ – і воює із ним».

Швидше за все бойовики дістали автомати «з-під поли»
Кондратьєв

За словами Кондратьєва, таких стволів військовослужбовець армії РФ може «дістати» декілька – а потім якісь із них «просто продати» комусь на окупованих українських територіях або ж людям, які «спеціально на замовлення зброяра з даркнету приїжджають, щоб купити цю зброю».

«У випадку з терористами опитані нами торгівці, експерти, військові та найманці схилялися до того, що, швидше за все, по-перше, АК-12 бойовики взяли випадково, – продовжує Кондратьєв. – Це те, що було зараз в асортименті. І дістали вони їх, швидше за все, як кажуть, «з-під-поли».

Журналіст вважає цілком імовірною версію слідства, що зброя для нападу на «Крокус» йшла через Дагестан, оскільки на Кавказ «йде великий потік контрабанди від військовослужбовців, і там уже можна домовитися, знайти та дістати бойовий автомат, купивши його з рук».

Колишній офіцер 42-ї мотострілецької бригади російської армії Костянтин Єфремов, який звільнився з армії у травні 2022 року та переїхав до США, розповів журналістам, що російські військові продають зброю фактично за безцінь:

  • якщо до війни з Україною пістолет коштував 50-100 тисяч рублів ( близько $500-1000),
  • то зараз у зоні «СВО» (так називає війну в Україні російська влада) пістолет можна купити за 20 тисяч рублів, а автомат – за 30 тисяч ($300).
Палає Crocus City Hall. Росія 22 березня 2024 року
Палає Crocus City Hall. Росія 22 березня 2024 року

Зброю з чорного ринку вивозять за кордон, зокрема в Європу

Журналіст «Важных историй» стверджує, що розслідування показало, що таку зброю з чорного ринку вивозять з Росії і за кордон.

Торговець на чорному ринку може відправити бойову зброю до Європи поштою
Кондратьєв

«Проблема в тому, що в Європі дуже низький рівень контролю за такою контрабандою, – зазначає Кондратьєв. – І фактично торговець на чорному ринку може відправити бойову зброю до Європи поштою. Ризики низькі».

За його словами, повнорозмірні автомати Калашнікова «не мають попиту», тому їх вивозять вкрай рідко: «Це може бути тільке вивезення на замовлення».

В основному популярністю на чорному ринку користуються пістолети, гранати та АКСУ – укорочені автомати Калашнікова зі складним прикладом – «бо вони компактні, непомітні».

«Якщо людина планує якесь зло на території Російської Федерації або ще десь, то їй, звичайно, вигідніше мати АКСУ, тому що вона мобільніша і непомітніша», – стверджує журналіст.

На вулицях російських міст подібну зброю можна побачити, наприклад, у поліцейських.

За даними МВС РФ на 2022 рік, після початку російського вторгнення в Україну в Росії на 30 відсотків побільшало злочинів із застосуванням вогнепальної зброї.

Лідерами за темпами приросту стали прикордонні Курська та Білгородська області. На Курщині кількість таких злочинів тоді зросла на 675 відсотків.

Жалобні заходи за загиблими вінаслідок теракту у Crocus City Hall під Мсоквою. Росія. 30 березня 2024 року
Жалобні заходи за загиблими вінаслідок теракту у Crocus City Hall під Мсоквою. Росія. 30 березня 2024 року
  • За офіційними російськими даними, під час нападу на «Крокус» 22 березня загинули 144 особи, постраждали понад п'ятсот
  • Частину людей нападники розстріляли, а більшість загинула внаслідок пожежі, яка розпочалася після вибухів.
  • Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання «Ісламська держава» (визнана терористичною в США та ЄС). Російська влада звинувачує в організації нападу України, не навівши жодних вагомих доказів.
  • США повереджали Росію заздалегідь про можливість нападу в рамках угод про спільну протидію терористичним загрозам. Російська влада ці попередження проігнорувала.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG