Доступність посилання

ТОП новини

Коломойському можуть загрожувати не лише мільярдні компенсації, а й ув'язнення? (Огляд преси)


Під час акції «Імпічмент Коломойському» під стінами Офісу президента України. Київ, 20 вересня 2019 року
Під час акції «Імпічмент Коломойському» під стінами Офісу президента України. Київ, 20 вересня 2019 року

Поки Ігор Коломойський намагається через суди вирішити одну проблему – повернути собі націоналізований «Приватбанк», бо вважає, що з ним вчинили несправедливо, в нього назріла інша – не менш серйозна: його статками і бізнесом зацікавилось ФБР.

Американське Федеральне бюро розслідувань провело обшуки в офісі компанії Optima в Клівленді.

Ця компанія, як інформує газета «День», належить Коломойському та його давньому бізнес-партнеру Геннадію Боголюбову і була одним з найбільших власників комерційної нерухомості в цьому прибережному місті на кордоні з Канадою.

За словами адвоката Ігоря Коломойського Майка Салівана, його клієнт відкидає усі звинувачення. І це не дивно, зазначає видання. Відмивання коштів та шахрайство – це серйозні звинувачення в США. Якщо вину буде доведено, йдеться в матеріалі, то може йтися не тільки про мільярдні компенсації, яких вимагає «Приватбанк» від колишніх власників, а й про цілком реальні терміни ув'язнення для Коломойського та Боголюбова (інших деталей щодо цього видання не наводить – ред.).

Зрештою, американська Феміда стоїть на сторожі своїх інтересів, та Україні вже давно час подбати про свої, наголошує газета. Можливо, американці й відкривають справи лише проти тих олігархів, хто порушує законодавство на їхній території, і можуть собі дозволити не помічати злоякісні дії щодо України інших «супербагатих». Однак для українських медіа та правоохоронних органів – це недопустима розкіш «помічати» Коломойського і не бачити інших «спонсорів» слабкості української державності, пише автор. Докладніше йдеться в статті «Великі гроші» – це лише ілюзія свободи...».

Про загрозу від підготовлених владою проєктів та про те, куди рухатися в інформаційній сфері, в газеті «День» розповідає голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська. Вона доволі критично ставиться до опублікованого законопроєкту про медіа і вважає, що це «спроба чинної влади по-своєму врегулювати український ринок інформаційних послуг».

«У разі ухвалення двох законопроєктів: «про медіа», який уже на розгляді парламенту, і «про дезінформацію», який хотіло внести на розгляд Міністерство культури, влада отримала б механізми «дозволів» на журналістську діяльність і на діяльність медіа, а також механізми, які захищали б цю владу від свободи слова і різних точок зору», – наголошує медіаексперт.

Що містить у собі новий законопроєкт, чи надасть можливість захистити українських споживачів контенту від «ворожого медіавпливу» і як його ухвалення вплине на український медіаринок, йдеться в матеріалі «Потрібен новий закон про Нацраду, а не закон про медіа».

Газета «Україна молода» нагадує, що 65 років тому з ініціативи генсекретаря Компартії Микити Хрущова почалося в СРСР так зване освоєння цілинних земель Казахстану й Сибіру. Цілина, мовляв, дасть значні врожаї зерна – і проблема хліба в країні буде вирішена.

Утім, як зазначає газета, про «значні врожаї» говорити не довелось. «До реальності щось там прибріхували, а реальна цілина давала щонайбільше 12 центнерів зернових з гектара. Але це – за найкращих умов. Загалом же 7-8 ц/га для цілини вважалося майже нормою. Тоді як в Україні парова пшениця давала щонайменше 30», – наголошує видання.

«Та проєкт було запущено, і Микита Хрущов якийсь час буквально купався у славі першого цілинника», поки її не перехопив генсекретар Леонід Брежнєв.

Для реалізації такого проєкту потрібні були значна матеріально-технічна база і кадри. Більшу частину їх у примусовому порядку викачували з України, стверджує газета. Тільки в 1954-1955 роках з України відправлено на цілинні землі понад 26 тисяч тракторів i велику кількість інших сільськогосподарських машин. У ці ж роки туди було вислано понад 80 000 українських комсомольців і молодих комуністів. Переважно – чоловічої статі. Дійшло до того, що наприкінці 1950-х років не було ким в Україні поповнювати кадри шахтарів чи машиністів, вирішили, що під землею та за кермом мазутних «возів» можуть успішно працювати й дівчата.

Більше про цілину й Україну газета розповідає в статті «Дуті врожаї на прирученій землі: як Хрущов відправляв українців до Казахстану й Сибіру «освоювати» цілину».

Газета «Голос України» на першій шпальті розповідає про «відзначення в прифронтовій Мар’їнці шостої річниці визволення від російсько-окупаційних військ». Хвилиною мовчання вшанували містяни пам’ять загиблих українських воїнів і добровольців…

У статті «Жителі Мар'їнки прийшли подякувати захисникам» видання нагадує, як у серпні 2014-го звільнення від російських бойовиків забезпечували підрозділи Збройних сил України, добровольчі батальйони «Азов», «Шахтарськ», «Січеслав» та інші формування.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG