Доступність посилання

ТОП новини

У КСУ, який вирішуватиме долю люстрації, досі засідає «більшість Януковича»


Із 17 суддів Конституційного суду, на розгляді якого наразі перебуває подання щодо перевірки на відповідність Конституції окремих норм закону про очищення влади, прізвища восьми значаться в постанові Верховної Ради про реагування на факти порушення суддями КСУ присяги. Цією постановою депутати ще у лютому запропонували достроково припинити повноваження і звільнити зазначених суддів, але звільнили лише чотирьох, йдеться в сюжеті програми Радіо Свобода «Схеми».

У переліку тих, хто мав би залишити посаду є прізвище Юрія Бауліна. Цього суддю не звільнили і в березні його обрали головою КСУ.

«Рада виказала своє бачення ситуації, таке, як вона бачила це у лютому місяці. Але життя продовжується, суд виконує свої конституційні обов’язки, судді ставляться добросовісно і до своїх обов’язків. Я думаю, що треба справами доводити належність і правильність курсу і виконувати завдання, яке поставлене законом», – так Баулін прокоментував «Схемам» свою думку щодо постанови парламенту.

За законом, суддів Конституційного суду обирають на 9 років без права повторного призначення. По шість представників призначають з’їзд суддів, Верховна Рада і президент. Зараз КСУ бракує представника від Петра Порошенка.

Після втечі попередньої влади Верховна Рада замінила частину своєї квоти. Так, у 2014-му році з’явилося чотири нових судді.

Наразі в КСУ з 17 суддів – восьмеро, призначені за часів президентства Віктора Януковича, з яких більшість фактично довела свою вірність вигідними для колишньої влади рішеннями. Зокрема, у 2010 році КСУ «дозволив» повернутися до редакції Конституції 2004 року, тим самим зосередивши владу в руках президента Віктора Януковича.

Ще п’ятеро суддів засідають у КСУ з часів Ющенка. Причому, як йдеться в сюжеті, тільки двоє з них – Віктор Шишкін і Петро Стецюк вирізнялись принциповістю у вирішенні політичних рішень і проявляли власну позицію.

Таким чином, розстановка сил у КСУ свідчить про те, що там досі працює недемократична більшість, що працювала за часів президентства Віктора Януковича, йдеться в сюжеті.

XS
SM
MD
LG