Доступність посилання

ТОП новини

Хімічні таємниці генетики допоможуть медицині.


Ірина Халупа Прага, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Американське завоювання нобелівських премій триває. Цим разом з хімії. Роджер Корнберґ, чий батько виграв Нобелівську премію півстоліття тому, цього року нагороджений за відкриття механізму, як клітини беруть інформацію з генів, щоб створювати білки. Сам процес має екзотичну назву – евкаріотна транскрипція, в перекладі звичайною українською, йдеться про копіювання генетичної інформації.

Роджер Корнеберґ
12- літнім хлопчиком Роджер Корнеберґ приїхав у Стокгольм, де вручали Нобелівську премію його батькові. І ось за кілька місяців цієї честі удостоїться він сам.

Певним чином його робота є продовженням справи батька, Артура. На цьому наголосив сьогодні і нобелівський комітет, оголошуючи цьогорічну премію з хімії. Корнберґ-старший розкрив, як генетична інформація передається від однієї клітини в другу, коли клітини розмножуються.

Корнберґ-молодший натомість роз’яснює, як клітини беруть інформацію від генів і створюють протеїни, тобто білки. Ці відкриття є важливими для медицини, оскільки проблеми у цьому копіювальному процесі пов’язані з хворобами серця, онкологією та різними запаленнями.

Результати свого дослідження Роджер Корнберґ опублікував 5 років тому, після десятилітньої праці з клітинами дріжджів. Виявляється, вони дуже подібні до людських клітин.

Нобелівські успіхи й неуспіхи США

У цьому році американці завоювали всі нобелівські премії з природничих наук. Востаннє таке сталося 1983-го року.

Проте не везе американцям у царині літератури та миру. Премію миру здобули всього 19 американців, останнім був колишній президент Джіммі Картер. А літературною премією нагороджено лише 11 американських письменників.

Коли все залишається в родині

Ще одна цікава деталь навколо Нобеля – це сімейне здобуття цієї чи не найпрестижнішої у світі премії. Тут абсолютними рекордсменами є сім’я Марії Кюрі. Їх нагороджено аж 4 рази.

Вони залишаються єдиною родиною, де у двох поколіннях подружжя здобуло Нобелівську премію.

Матеріали по темі:

Знайомтесь: Орхан Памук, новий Нобелівський лауреат в галузі літератури.

Нобелівську премію з економіки отримав американець Едмунд Фелпс.

Нобелівську премію з медицини отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.

Нобелівська премія з фізики за випромінювання від початку Всесвіту.
XS
SM
MD
LG