Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК наразі не може «обнулювати списки» парламентарів та визнавати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази


Голова ЦВК Володимир Шаповал у понеділок на брифінгу розкритикував прикінцеві положення закону «Про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України» та деякі інші закони, де мова йде про те, що закон набуває чинності з дня його опублікування, але вступає в дію лише через 60 днів після опублікування. За словами Шаповала, це означає, що норми нового закону ще не набули чинності, а норми старого закону на сьогодні вже не діють. Зокрема, це стосується і норм виборчого законодавства щодо процедури «обнулення списків».


Про це заявили члени Центральної виборчої комісії у понеділок на брифінгу.

Зокрема, голова ЦВК Володимир Шаповал розкритикував прикінцеві положення закону «Про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України» та деякі інші закони, де мова йде про те, що закон набуває чинності з дня його опублікування, але вступає в дію лише через 60 днів після опублікування.


За словами Володимира Шаповала, це означає, що норми нового закону ще не набули чинності, а норми старого закону, які були виключені новим, вже на сьогодні не діють. Зокрема, це стосується і норм виборчого законодавства щодо процедури «обнулення списків» та процедури визнання обраними народних депутатів за списками політичних партій і блоків замість тих, що вибули.

А заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна наголосила, що навіть за наявності рішення Київського апеляційного суду за позовом Партії промисловців і підприємців – ЦВК не зможе ухвалити рішення про «обнулення списків» «Нашої України». Так само як і не зможе виключити зі списку БЮТ єдиного кандидата, який там залишився через технічну помилку, не дивлячись на повторне рішення з’їзду, додала вона.

Нагадаємо, що 2 червня міжпартійний з’їзд блоку«Наша Україна» ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень 66 народних депутатів України, обраних від блоку «Наша Україна».

У той же день (2 квітня) міжпартійний з’їзд БЮТ ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень 103 народних депутатів України фракції БЮТ.

А 5 червня голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз заявив, що лише після висновку ЦВК про «обнулення списків» можна вважати, що парламент буде нелегітимним.

Матеріали до теми:

• Оголосіть весь список! Чи сумісна пропорційна система виборів із прозорістю формування виборчих списків? • Передвиборчий старт: хто разом, хто окремо • Перипетії навколо складання депутатських повноважень опозиційними депутатами: чому все так непросто, або “Хто тягне кота за хвіст”?
XS
SM
MD
LG