Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Естонії ухвалив Закон про знесення заборонених споруд, у тому числі комуністичних.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Естонії ухвалив в остаточному читанні «Закон про знесення заборонених споруд». Відповідно до цього закону уряд країни протягом 30-ти днів після набуття чинності закону повинен демонтувати і перенести пам’ятник радянським воїнам, який знаходиться в центрі Талліна, в інше місце. Тим часом президент Естонії Томас Ільвес заявив, що окремі статті Закону про знесення заборонених споруд суперечать Конституції країни.

Естонія -- Демонстрація проти демонтажу пам'ятника Радянським воїнам у центрі Талліна. 15 лютого 2007 р.
Ухвалений закон забороняє експонувати або встановлювати в громадських місцях споруди, які звеличують окупацію Естонії або історичних осіб, які причетні до масового знищення естонського народу чи руйнування історичної території Естонії. В країні вже діє закон про захист військових поховань, який дає право владі у визначених випадках демонтувати пам’ятники радянським воїнам. Натомість ухвалений у четвер Закон про знесення заборонених споруд безпосередньо спрямований на знесення монументів, які, «прославляють держави, які окупували Естонію» і передбачає в 30-денний термін демонтувати пам’ятник радянським воїнам в центрі Таллінна».

За ухвалення закону проголосувало 46 депутатів, проти – 44. Всього в парламенті Естонії 101 депутат.

Початковий варіант законопроекту був дещо іншим

Депутат від Центристської партії, яка представляла початкову версію законопроекту, Ейкі Нестор зазначив, що ухвалений парламентом варіант закону значно відрізняється від початкового і має зовсім інший зміст: «Законопроект, який ми пропонували, це законопроект про те, щоб ніхто не будував в Естонії нові споруди, які б сприяли виникненню будь-яких конфліктів. В цьому суть закону. Але наш прем’єр дав цьому закону якесь інше спрямування. Це все передвиборча пропаганда».

На відмінності початкового і остаточного варіантів закону наголошує також керівник правової комісії парламенту Естонії Вяйко Лінде: «Набула чинності поправка, згідно з якою рішення про знесення незаконних споруд приймають не міністр внутрішніх справ чи міністр юстиції, як це пропонувалося раніше, а поліцейський префект на підставі рішення адміністративного суду. Також була ухвалена поправка «Союзу Вітчизни і Республіки» стосовно безпосереднього перенесення пам’ятника Бронзового солдата. Тут можна лише сказати, що політичні аргументи були більш стверджувальними, ніж правовими».

Закон ухвалили у розпалі передвиборчої кампанії

На думку депутата «Народної партії» Томаса Алаталу, ухвалення закону пов’язане, в першу чергу, з політичними спекуляціями напередодні парламентських виборів, які відбудуться в Естонії 4 березня.

Томас Алаталу: «Це останні дні виборчої кампанії і у нас практично половина людей не була присутня на голосуванні, оскільки ми представляємо сільську партію, а людям треба бути на своїх виборчих дільницях. І це зайвий раз свідчить про те, що такі проблеми не повинні вирішуватися напередодні виборів».

Закон набуде чинності після затвердження президентом країни та його публікації у віснику державних актів Естонії. Напередодні ухвалення законопроекту, президент Естонської Республіки Томас Ільвес зазначив, що документ суперечить Конституції держави. З огляду на це, політичні сили, які виступали проти ухвалення законопроекту, сподіваються, що президент не підпише цей документ.

Естонія зважає на свій імідж. А Росія вже проти

Місцеві експерти вважають, що такий закон може завдати шкоди зовнішньополітичним інтересам країни і підірве престиж Естонії, як відкритої та толерантної держави в Північній Європі. Про те, що пам’ятники радянським воїнам стають інструментом політичної маніпуляції вже зазначив Президент Литви Валдас Адамкус.

Росія висловлює гостре незадоволення з приводу ухвалення естонською стороною законопроектів, спрямованих на знесення пам’ятників радянським воїнам. За словами заступника міністра закордонних справ Російської Федерації Володимира Тітова, дії естонської влади можуть призвести до незворотних наслідків для російсько-естонських відносин і підірвати міжнародні позиції Естонії.

Матеріали до теми:

• Чи поліпшить візит екс-прем’єра Росії Євгена Примакова до Риги російсько-латвійські відносини? У Латвії сподіваються. • Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових. • Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG