Доступність посилання

ТОП новини

Сербія напередодні виборів до парламенту, виборів шляху країни


Анамарія Рамач Белград, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи зможе Сербія залишити позаду десятиліття балканських конфліктів, змиритися зі втратою Косова та зібрати достатню підтримку для шляху в Європу? Чи вона залишиться в європейській ізоляції і спиратиметься тільки на Москву? Ці питання у неділю, 11 травня, вирішуватимуть серби на парламентських виборах. Оглядачі вважають, що ці вибори є вирішальними для майбутнього Сербії, бо вони, по суті, є боротьбою між проєвропейськими та націоналістичними силами.

Передвиборний плакат Сербської Радикальної Партії з написом «Вперед, Сербіє!», Белград, 7 травня 2008 р.
Основна різниця між політичними платформами проєвропейського та націоналістичного блоків полягає у ставленні до Євросоюзу. Націоналісти вимагають, щоб процес євроінтеграції призупинився доти, доки ЄС не визнає Косово частиною Сербії. А прозахідного президента Бориса Тадича сербські націоналісти звинувачують у державній зраді.

Суперечки загострилися після того, як голова держави схвалив підписання минулого тижня Угоди про стабілізацію і асоціацію з Євросоюзом попри те, що більшість країн ЄС визнала незалежність Косова. Консервативні політики заявляють, що Угоду про стабілізацію та асоціацію з ЄС не слід було підписувати без визнання Євросоюзом, що Косово є частиною Сербії.

Косово, здебільшого заселене місцевими албанцями, проголосило незалежність від Сербії у лютому цього року. Більшість країн – членів Євросоюзу, а також Сполучені Штати Америки і ще низка держав визнали незалежність Косова.

Але Сербія та Росія відкинули цей акт, вважаючи, що він порушує міжнародне право. На думку консервативних сил, підписанням Угоди Сербія фактично визнала незалежність свого південного краю.

Демократичний блок також вважає Косово невід’ємною частиною Сербії, але не менш важливою вважає євроатлантичну інтеграцію. Оглядачі вважають, що, запропонувавши Сербії Угоду про стабілізацію та асоціацію, ЄС підтримав прозахідні сили у передвиборній кампанії.

Звертаючись до виборців на центральній белградській площі, президент Тадич наголошував на тому, що його політична сила пропонує сербам європейське майбутнє, на відміну від його опонентів.

«Вони брутально обдурюють свій народ, клянучись у любові до Косова і до Сербії, а ту саму Сербію залякують, жахають, топчуть щодня. Ми їм цього не дозволимо!» – заявляв Тадич і закликав боротися за «Сербію в Європі».

Перевага націоналістів скорочується

Та попри відкриті європейські перспективи, найбільшу підтримку сербських виборців має ультранаціоналістична Сербська радикальна партія. Її голову Воїслава Шешеля судять у Гаазі за скоєння воєнних злочинів у колишній Югославії.

Проте найновіші опитування показали, що після підписання Угоди різниця між радикальними націоналістами та демократичним проєвропейським блоком, зосередженим навколо президента Тадича, зменшилася – наразі вона менша від 100 тисяч голосів.

На думку політологів, парламентські вибори визначать, чи буде країна і надалі посилювати відносини з ЄС, а чи підтримає націоналізм, який позначав період тоталітарного режиму Слободана Милошевича.

Сьогодні проходять завершальні маніфестації політичних партій, опівночі розпочинається передвиборна тиша, яка триватиме до 20-ї години в неділю, коли закриються виборчі дільниці.

Матеріали до теми:

• Огляд белградської преси: передвиборні перегони • Сербський президент отримав погрози на свою адресу лише за тиждень до парламентських виборів
XS
SM
MD
LG