Доступність посилання

ТОП новини

Російським телеканалам тепер важче буде дурити українського глядача?


Київ – 31 березня в Україні має бути повністю зупинена ретрансляція російських телеканалів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР – Планета», «НТВ – Мир» і «Россия-24». Українські провайдери, оператори кабельних мереж таким чином виконують ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зупинення ретрансляції. Про це Радіо Свобода повідомила заступник голови Нацради з питань теле- і радіомовлення Лариса Мудрак.

– Рішення суду, відтак як і будь-які безпосередні дії національного регулятора (Національної ради з питань телебачення і радіомовлення) поширюються на легальних, тобто, тих, хто має ліцензію, операторів. На жаль, в Україні достатньо нелегальних провайдерів. Наразі ж ми маємо не відключеними ці канали у кількох операторів, їх лише три відсотки. І вони обіцяють до 31 березня виконати судове рішення.

– Чи можете Ви назвати цих операторів, або сказати, в яких українських містах вони працюють?

– Найбільше порушників, тих, хто не приєднується до загальної позиції – позиції всеукраїнського єднання – в Одеській області (четверо операторів), один оператор не виконав судового рішення у Херсонській області. Але маємо від нього обіцянку, що він таки виконає рішення Окружного суду щодо зупинення ретрансляції чотирьох російських каналів. І ще у Донецькій області залишилися два оператори, які ретранслюють названі вище канали.

– А скільки всього в Україні операторів і провайдерів, на яких поширюється рішення суду?

– Загалом у нас сімсот три провайдери, на яких поширюється рішення Окружного адміністративного суду Києва від 25 березня цього року щодо тимчасового припинення трансляції російських каналів. Зазначу, що програми цих каналів не відповідають нормам законодавства України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

– А як змусити виконувати судове рішення ті сотні нелегальних операторів, які працюють в Україні?

– Обов’язково має відбутись посилення правоохоронної відповідальності, правової відповідальності за нелегальні дії. Є механізми, які можна буде відроджувати або встановлювати найближчим часом. Хочу сказати, що у 2011 – 2012 роках Національна рада спробувала робити «хвилі» спільної боротьби з «піратами», коли відбулось об’єднання правоохоронних органів, регуляторів і легальних гравців інформаційного поля. Лише таким чином можна спробувати подолати цих «інформаційних піратів», «нелегалів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG