Доступність посилання

ТОП новини

Щодо українського визвольного руху є багато неправди – німецький історик


Мартін Шульце Вессель
Мартін Шульце Вессель

У Німеччині намагаються дослідити справжню українську історію

Берлін – Щодо українського визвольного руху є багато неправди. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода німецький історик, професор Мартін Шульце Вессель. Український визвольний рух цілком можна порівняти з іншими європейськими рухами, наголошує професор, тому слід вивчати Україну, популяризувати інформацію про неї – і в Німеччині, і в світі. Саме цим намагається займатися Німецько-українська комісія істориків, яка збиралася у Берліні на свою першу конференцію.

Щодо українського визвольного руху є багато неправди – німецький історик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Німецько-українська комісія істориків тільки починає роботу, а питань багато. Та відзначу, що в першій її конференції брали участь не лише фахівці, а й представники громадськості. Адже в багатьох ще не склався історичний образ України, розуміння української історії як самостійної сторінки. Її розглядають як частину російської і радянської. Звичайно, такий зв’язок слід враховувати, але маємо стежити, щоб Україна не відкидалася у тінь. Тому розглядаємо її історію у європейському контексті.

Мартін Шульце Вессель
Мартін Шульце Вессель

– Чому цими проблемами фахівці переймаються нині, а не майже чверть століття тому, коли Україна стала незалежною? Чи для того, щоб вивчати її історію, мав статися конфлікт із Росією?

– Звичайно, це можна і так розглядати. Або й по-іншому. Звичайно, це доцільніше було б робити ще 1991 року. Проте краще вивчати історію, ніж не вивчати її. Тому надолужуємо згаяне. Нині слід зрозуміти: фундаментом будь-якої політики має стати усвідомлення, що Україна – суверенна держава з правом самостійно і вільно ухвалювати рішення своєї зовнішньої політики.

– Каменем спотикання німецьких та українських фахівців стали деякі неоднозначні сторінки історії, зокрема, начебто участь українців у Голокості чи певні закиди щодо національно-визвольного руху. Яка Ваша думка?

Ми зобов’язані дотримуватися історичної правди і досліджувати навіть її болісні аспекти
Мартін Шульце Вессель

– Саме тому ми маємо ці питання ретельно дослідити. Але не так, як би цього забажала Німеччина чи подобалося б Україні. Ми зобов’язані дотримуватися історичної правди і досліджувати навіть її болісні аспекти. Так само й з українським національно-визвольним рухом, щодо якого існує багато суперечливої, часом неправдивої інформації. Його цілком можна порівняти з іншими європейськими рухами, бо це – не тільки українське явище. Для цього слід вивчати Україну, популяризувати інформацію про неї – і в Німеччині, і в світі.

– Після створення німецько-української комісії істориків російські політики закидали, начебто вона буде залежною від політичного впливу…

– Так, я про це читав у деяких російських ЗМІ. Але ми, університетські та академічні історики, не працюємо на замовлення політики, а виконуємо професійний обов’язок – шукаємо історичну правду.

На цю ж тему:

08.05.2015
Німці лише зараз дізнаються про роль українців у перемозі над нацизмом

Після розпаду СРСР Росія монополізувала право на перемогу. Зараз добра нагода донести світові історичну правду далі

20.04.2015
Європейські історики борються із стереотипами про Україну

«Через хибну історичну інформацію навіть деякі авторитетні німецькі політики, наприклад, сумніваються, що українська нації існує» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG