Доступність посилання

ТОП новини

Відволікальний маневр. Леонід Грач проти Катерини Ющенко


Сімферополь – У Криму – скандал! Юні піонери впіймали американську шпигунку і здали її Леонідові Грачу, лідерові кримських комуністів, народному депутатові України від Компартії. Останній оприлюднив прізвище «засланої козачки» – Катерина Ющенко. І закликав міністра внутрішніх справ Юрія Луценка провести розслідування «незаконного отримання американкою Кетрін Клер Чумаченко українського громадянства». Катерина Ющенко назвала заяву Леоніда Грача наклепницькою, запитала, якій державі служать комуністи, і подала на першого секретаря до суду. Тим часом місцеві оглядачі переключилися з обговорення теми про призначення сина Леоніда Грача, 29-літнього Олексія Грача членом правління одного з найпотужніших підприємств автономії – Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» – на скандал, який розкручують кримські комуністи. Відволікальний маневр вдався?

Піонерська організація Криму вимагає притягти до відповідальності дружину Президента України Катерину Ющенко у зв’язку з тим, що вона «протягом двох років перебувала у подвійному громадянстві – американському та українському», – мовиться у повідомлення прес-служби Кримського республіканського комітету Комуністичної партії України.

Піонери заявили, що дружина голови держави приховувала цей факт від громадськості і незаконно брала участь у голосуванні на дострокових парламентських виборах 30 вересня 2007 року.

Це стало своєрідною відповіддю кримських комуністів на заяву Катерини Ющенко про те, що за наклеп вона подала на Леоніда Грача до суду.

Комуніст «звинувачує»

Леонід Грач
23 травня перший секретар Кримського рескому КПУ, народний депутат України Леонід Грач звернувся до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з депутатським зверненням. У ньому він пише, що виборці питають у нього як у народного депутата про те, що останнім часом у засобах масової інформації з’явилися повідомлення у стосовно незаконного отримання паспорта громадянки України дружиною Президента України Катериною Ющенко.

«На сьогоднішній день, згідно з чинним законодавством, вона не є громадянкою України. Згідно з публікаціями в ЗМІ, в березні 2005 року дружина Президента Ющенко прийняла громадянство України і при цьому взяла на себе зобов’язання протягом двох років відмовитись від громадянства США і до березня 2007 року надати до компетентних органів необхідні документи. Але з повідомлень ЗМІ, зокрема, і заяви Давида Жванії «Українській правді», вищезазначені документи не надані до сьогоднішнього дня», – стверджував Леонід Грач.

І раніше лідер кримських комуністів, користуючись своїм депутатським імунітетом, не добирав слів на адресу своїх політичних опонентів із «помаранчевого» табору, а останнім часом – і щодо «регіоналів», союзників в урядовій коаліції у Верховній Раді Криму.

Наволоч, виродки і повії – ці неполітичні терміни регулярно прикрашали мітингові виступи Леоніда Грача. Але тепер він зосередився на президентській родині.

Спершу активісти кримської організації Компартії кілька місяців їздили півостровом за Катериною Ющенко, яка в рамках благодійних програм Фонду «Україна-3000» передавала обладнання, літературу і медикаменти дитячим освітнім та лікувальним закладам Криму – школі для дітей із порушеннями мови, українській школі-гімназії, дитячому садку, дитячому будинку «Малятко», місцевому ФАПу, а також блокували роботу Освітнього форуму в «Артеку», де була присутня дружина Президента.

Заяви ж Леоніда Грача про те, що дружина і діти Віктора Ющенка мають американське громадянство, схоже, стали останньою краплею. Днями Катерина Ющенко повідомила, що позиватиметься до суду проти народного депутата України Леоніда Грача за його наклепницькі заяви щодо родини голови держави – з метою захисту честі та гідності.

Катерина Ющенко має питання до комуністів

Дружина Президента закликала українські ЗМІ з обережністю ставитися до сумнівних заяв деяких політиків і, перш ніж тиражувати та коментувати їх, звернутися до принципів об’єктивності та неупередженості. Вона заявила, що не може мовчати, спостерігаючи за тим, як на її адресу та на адресу її родини постійно лунають наклепи з боку Леоніда Грача.

Ukraine -- Katerina Yushchenko on the Chernobil exibition, 24Arp2006
«23 травня цього року я передала до українських ЗМІ документи, з яких чітко зрозуміло, що я, Катерина Ющенко, є громадянкою однієї держави – України, і що я відмовилася від громадянства Сполучних Штатів Америки. Для тих, хто ставить це під сумнів і вимагає додаткових доказів, я передаю Сертифікат про втрату громадянства США. Я прикро вражена наклепницькими заявами деяких політиків, які не добирають методів політичної боротьби і, прагнучи особистої помсти, не гребують нападами на родину та дітей. Не менш прикро, що подібні заяви так активно розтиражували українські та закордонні ЗМІ», – мовиться в заяві.

Дружина Президента також попросила Леоніда Грача відповісти на запитання, інтереси якої держави захищає він та Комуністична партія України, коли називає Український Голодомор-геноцид 1932–33 років «міфом», «надуманим прожектом», а зусилля держави та громади з ушанування 10 мільйонів жертв Голодомору – «істерією», «каменем у город російсько-українських відносин» та «аморальною, цинічною» пропагандистською кампанією.

«Якщо пана Грача так цікавить моя особа та моя родина, скажіть, будь-ласка, хто і коли дасть мені відповідь хоча б на наступні питання. Чому у 1936 році, за звинуваченням у куркульстві, комуністи заарештували та повісили мого діда, селянина Андрія Чумаченка, який проживав у селі Зайцівка Харківської області, – одного з сотень тисяч українських селян, які стали жертвами комуністичних репресій? Чому у 1939 році у рідному селі мого батька комуністами було знищено і досі не відновлено православну церкву – та 80 тисяч інших церков по всій Україні? Чому, забравши їжу, заморили голодом більшість моєї родини у Харківській та Київській областях – та прирекли на голодну смерть мільйони українських родин? Хто і коли вибачиться перед мільйонами українських інтелігентів, науковців, патріотів, поетів, письменників, селян, робітників закатованих у радянських ГУЛАГах у 30-х, 40-х, 50-х, 60-х, 70-х роках ХХ століття?» – запитала Катерина Ющенко.

Комуністи «захищаються від президентської родини»

Леонід Грач не став відповідати на ці запитання, відіславши за відповідями до Віктора Ющенка – мовляв, той до 1991 року сам був комуністом.

А після того, як Посольство США офіційно повідомило, що Катерина Ющенко остаточно вийшла з громадянства Сполучених Штатів у серпні 2007 року (за місяць до позачергових виборів), перший секретар поставив під сумнів підпис у Сертифікаті про втрату громадянства США й організував у пресі та інтернеті кампанію на свій захист.

У спільній заяві бюро Кримського рескому КПУ, Антифашистського комітету Криму, Ради із захисту конституційних повноважень Кримської автономії і Союзу совєтських офіцерів (три перші організації очолює сам Леонід Грач), поширеній днями, оголошено «про попереджувальний страйк проти політичного розбою президентського сімейства стосовно Леоніда Грача».

Правда, «страйк» проходитиме як протестні пікети біля Постійного представництва Президента в Криму, Посольства США в Києві і як збір підписів на підтримку Леоніда. Грача на центральному майдані Сімферополя та в інтернеті «з широким доступом світової громадськості».

Як «другий крок» комуністи обіцяють розпочати акцію «з організації в Криму народного ополчення проти репресій».

Проте і «народне ополчення» може виявитися чимсь на кшталт «батальйону летючих бабуль», які прибігають щоразу туди, де очікується якась нечисельна акція представників правих сил чи місцевих євроатлантистів.

Водночас кримськотатарські акції протесту ліві обминають. По-перше, як правило, мітинги репатріантів значно масовіші, аніж комуністичні, а по-друге, на них із носіями ідей Леніна-Сталіна не церемоняться.

Кримські комуністи служать Росії і не забувають і про свою кишеню

А от запитання, кому служать комуністи, без відповіді не залишилося. У згаданій заяві Леонід Грач названий «істинно щирим, послідовним проросійським лідером».

Втім, і раніше він сам називав себе «єдиним проросійським діячем у Криму» і публічно пропонував російському капіталові і російським політикам свої послуги.

5 червня прес-служба Рескому КПУ поширила чергове інтерв’ю Леоніда Грача, в якому він, коментуючи російські претензії на Крим, знову заявив, що, «можливо, і потрібно повернути не тільки Крим, але й усю Україну в склад єдиної і неподільної могутньої держави».

Втім, якщо на такі заяви в Криму останнім часом звертають дедалі менше уваги, то той факт, що останні два місяці Леонід Грач і кримські комуністи звели нанівець свою критику на адресу Кабміну, БЮТу і персонально Юлії Тимошенко, не залишився непоміченим місцевими оглядачами.

Якщо раніше перший секретар висловлювався на адресу Прем’єр-міністра як вантажник із Керченського порту, то тепер пише листи їй та її міністрам, не забуваючи про слово «шановна/шановний».

І це якось збіглося з перепризначенням на посаду голови Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» депутата Верховної Ради АРК від Компартії, колишнього міліціонера Анатолія Присяжнюка.

Уперше він обійняв цю посаду за рішенням уряду Віктора Януковича у жовтні 2006 року. А вже за минулий рік, за офіційними даними, чистий прибуток компанії скоротився у 20,6 разів до 7,1 мільйона гривень (!)

Крім цього факту, журналістів також зацікавило призначення на спеціально створену посаду керівника Дирекції з охорони праці, екології, мобілізаційної підготовки та надзвичайних ситуацій цього підприємства сина лідера кримських комуністів, 29-літнього ресторатора, випускника історичного факультету місцевого університету Олексія Грача.

22 квітня нинішнього року, у день народження Володимира Леніна, він же став членом правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» – найпотужнішого підприємства Криму, яке єдине в Україні здійснює роботи з освоєння українських шельфів Чорного та Азовського морів.

Блискуча кар’єра, на яку не вплинули страшні аварії в Південнокитайському і Чорному морях, к яких загинули три десятки працівників компанії!

Саме остання новина активно обговорювалася місцевою пресою та в кримському сегменті інтернету. Тепер її витіснила кампанія комуністів на захист «репресованого» Грача.

Особливо активно обговорюється пропозиція прес-служби народного депутата Леоніда Грача відзначити лідера кримських комуністів державною нагородою – «за захист національних інтересів». Дискусія ведеться в тому сенсі, що нагорода має бути російська, бо такі ж інтереси…
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG