Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали Криму хочуть від Кремля твердості щодо України


Термін дії російсько-українського договору про дружбу закінчується 1 квітня 2009 року
Термін дії російсько-українського договору про дружбу закінчується 1 квітня 2009 року

Сімферополь – Проросійські радикали Криму хочуть від Кремля твердості щодо України. У Сімферополі активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» пікетували Генконсульство Російської Федерації.

Вони вимагали не продовжувати чинність великого російсько-українського договору, яка закінчується незабаром. Кримські експерти відзначають, що навіть маргінальні політичні сили автономії вже стали потрібні Кремлеві.

«Дружно – тут камери є – п’ять разів скандуємо: Слава Юрію Лужкову!» – три десятки російських націоналістів-радикалів прийшли в п’ятницю до російського консульства, щоб демонстративно підтримати московського мера Юрія Лужкова.

Нещодавно Лужков, приїхавши до Криму, закликав не подовжувати дію Договору про дружбу і співпрацю між Україною і Росією. 31 травня виповнюється 11 років із дня його підписання. А за кілька місяців мине й 10 років від часу його ратифікації – термін дії цього документу. Тепер він буде автоматично продовжений, якщо якась із сторін не заявить про своє небажання це робити.

«Необандерське керівництво цієї держави під назвою «незалежна Україна» намагається витіснити з Севастополя Чорноморський флот! Причому використовує брудні методи. Досить грати з цією державою у дружбу та якесь партнерство, час сказати «Ні!» цьому великому договорові, який насправді не виконується!» – заявляє координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий. Його соратники підтримали заклик, проскандувавши: «Ні великому договору!!!»

Маргінали на службі у Кремля?

На мітингу зібрались в основному люди похилого віку
Кримський аналітик Андрій Іванець звертає увагу на чергову активізацію такого досить маргінального руху, як Народний фронт «Севастополь – Крим – Росія». Він пов’язує це з діями Кремля, які мають на меті не допустити приєднання України до Плану дій для членства в НАТО.

«Ці заяви маргінальних проросійських угруповань самі по собі не мають великої цінності. Вони скоріш цікаві як індикатор розвитку політики російського істеблішменту відносно України. Після того, як перспектива приєднання України до ПДЧ стала реальною, частина російського політикуму намагається цього не допустити, залучуючи різні важелі впливу – політичні, економічні, – аж до провокування сепаратизму в Криму. Ці дії маргіналів є виконанням замовлення, що йде з-за кордону», – вважає кримський аналітик.

Пікетувальники ж передали в російське генконсульство звернення до президента Росії Дмитра Медведєва і прем’єра Володимира Путіна з закликом «наслідувати традиції російського великодержав’я» і заявити про вихід із великого договору. Цей договір демонстранти називають «кабальним і принизливим» для Росії.

У зверненні мовиться, що такий крок Москви кримчани сприйняли б «із натхненням і піднесенням». Щоб підкріпити свої заклики, пікетувальники ще трохи поскандували: «Ми не любим Україну!»
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG