Доступність посилання

ТОП новини

Президент Качинський вибачається перед православними українцями Польщі


Варшава – Польська православна Церква у найближчі неділю та понеділок відзначатиме 70-ті роковини горезвісної операції нищення церковних будинків на Холмщині та Південного Підляшшя. Польський президент Лех Качинський просить вибачення за дії влади колишньої Польщі.

Лех Качинський вже вкотре прокоментував болючі моменти в історії польсько-українських відносин. Раніше Лех Качинський разом із президентом України Віктором Ющенком вшановували пам’ять жертв польсько-українського протистояння 40-х років 20-го століття в селі Павлокома, що неподалік міста Перемишль.

А тепер слова Леха Качинського стосувалися подій 1938 року.

У неділю та понеділок у місті Холм Польська православна церква та польські українці проводитимуть заходи з відзначення 70-х роковин нищення польською владою церковних споруд у східних регіонах.

Важливим елементом заходів буде презентація книги українського історика доктора Григорія Купріяновича «1938. Операція нищення православних церков на території Холмщини та Південного Підляшшя».

Лех Качинський написав вступне слово до цього видання. «У Польщі мали місце події, з приводу яких ми зобов’язані висловити жаль та співчуття. У 1938 році не було вшановано природнього пристановища людей, яким вважають Божий дім. На змішаній етнічно та за віросповіданням території тоді сталося таке, що ніколи не повинно було трапитися», – зазначив президент Польщі.

Знищили 30 відсотків церков регіону

70 років тому упродовж двох місяців за ініціативою колишньої влади Польщі військові підрозділи та поліція знищили 127 церков, котрі становили 30 відсотків церков регіону Холмщини та Південного Підляшшя. Православне українське населення зазнало переслідувань та арештів.

Люблінсько-холмський православний владика Авель заявив на сьогоднішній прес-конференції, що до сих пір православна церква у цьому регіоні не може піднестись від завданого її 70-років тому лиха.

Під час відзначення сумних подій 70-літньої давності у неділю в церкві міста Холм відслужать молебень.

Також проведуть польсько-українську наукову конференцію та концерт церковної музики.

(Варшава – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG