Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко хоче новий уряд під Новий рік


Сергій Рачинський

Київ – Зустріч Президента України Віктора Ющенка з представниками закордонних мовців, що працюють в Україні, стала вже традицією. 22 жовтня серед запрошених журналістів був і шеф-редактор вебсайту Радіо Свобода Сергій Рачинський.

Розмова з Президентом була фактично присвячена тільки двом темам. Це поточна економічна ситуація в країні та позачергові парламентські вибори.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ющенко виклав своє бачення економічних та політичних проблем, з якими стикається Україна сьогодні, зупинився на їхніх витоках та змалював можливі шляхи врегулювання криз.

Він почав з поточного стану економіки країни і одразу наголосив на тому, що кризова ситуація – це, в першу чергу, результат «слабкої бюджетної політики уряду».

Національний Банк діяв правильно, уряд - ні


Президент нагадав про значне зростання доходів населення, що не мало, на його думку, економічного обгрунтування та на інфляції, що вже досягла 16%.

Президент також гостро розкритикував дії уряду, що мали на меті подолання інфляції. Він вважає, що тягар відповідальності уряд переклав на Національний банк. Наслідки цих дій невтішні.

Президент Ющенко: «Національний банк скорочує загальну грошову пропозицію, проводить ревальвацію гривні, і за три місяці ми впораємося з інфляцією. Правда, від цього починається значне недофінансування економіки і ми бачимо перші сліди рецесії».

Кажучи про зовнішні чинники економічних проблем, Президент наголосив, що у вересні, через світову кризу, обсяги експорту з України впали на 40%.

Президент Ющенко: «Згорнулися не тільки ринки, ті які нас традиційно цікавили, а згорнулися цілі сфери, а зокрема сфери будівництва, на якій у значній частині був зорієнтований наш експорт, в тому числі і експорт металу».

Як подолати кризу?

Президент не тільки змалював сумні реалії, що запанували в українській економіці, але й оголосив про свою програму подолання кризизових явищ.

Вона складається з 4 пунктів:

• Перший пункт – подолання рецесії та підтримка економіки шляхом реструктуризації боргів підприємств.
• Пункт другий – зміна бюджетної політики, різке обмеження витрат. Наприклад, уже вирішено на 20% скоротити витрати на державний апарат.
• Третє – бюджетна підтримка інвестиційних проектів, вирішення проблеми з некомпенсованим ПДВ.
• І четверте – подолання недовіри до банківської системи, збільшення гарантій вкладів населення.

Говорячи про те, що чекає на українців у наступному році, Президент нагадав про прогнози, згідно з якими наступні 12-14 місяців у всьому світі уряди будуть намагатися мінімізувати наслідки економічного спаду. Україна не буде винятком.

«Велика трагедія»

Далі розмова перекинулася на ще одну кризу – кризу законодавчої влади країни. Президент відверто назвав її «великою трагедією»,— а позачергові вибори – способом вирішити цю кризу. Його останні рішення щодо цього – це демонстрація наявності демократичного виходу із ситуації недієздатності парламенту, вважає Ющенко.
«Ми не маємо іншого варіанту поведінки», — впевнений він.

«Якщо ви пригадуєте останнє засідання першої декади жовтня, то за десять днів жодного разу не був прийнятий узгоджений порядок дня парламентом».

«Настала черга відповідальності Президента», – сказав Ющенко. Вибори не є чимось фатальним.Але політичні відносини між парламентськими силами себе вичерпали, довіри немає.

Президент окремо торкнувся теми формування майбутньої коаліції. Він ще раз нагадав, що згуртовувати політичні сили має не «розподіл посад», а «національні інтереси, національні пріоритети».

Президент Ющенко: «Питання, вибачте, не в тому, хто з ким об’єднується. Навіть якщо ми отримаємо українських комуністів і вони стануть пліч-о-пліч працювати на українську політку, то я перший буду вести з ними діалог. Чи якщо ми говоримо з будь-якою іншою політичною силою. Якщо ми об’єднаємося навколо тих речей, які приносять нам державність, незалежність, інтеграцію, безпеку, економічний розвиток, гармонізацію відносин, так, я думаю, що кожний виборець говорить про це».

Виклавши свою думку на перспективи створення більшості у майбутньому парламенті, Президент ще раз підтвердив, що хотів би, щоб вибори відбулися саме 7 грудня. Ющенко не ховав своєї зацікавленності в тому, щоб новий парламент і новий уряд почали роботу вже на початку нового 2009 року. Це важливо для всіх, упевнений він.

Майже дві години Президент говорив про важливі речі, майже вдвічі він перевищив запланований на розмову час, намагаючись відповісти на питання журналістів. Прощаючись з Ющенком, я пригадав те, з чого він почав розмову: «Важливо не тільки дати відповідь, головне – повірити в неї». Мені стало ясно, що проблема довіри в Україні значно ширша за довіру до банків та фондових ринків.
XS
SM
MD
LG