Доступність посилання

ТОП новини

НУНС вирішив доопрацювати коаліційну угоду


Фракція блоку «Наша Україна – Народна cамооборона» вирішила продовжити роботу над текстом коаліційної угоди.

Як повідомляє прес-служба НУНС, таке рішення ухвалили сьогодні на засіданні фракції.

Як заявив заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків, «ідеться про доопрацювання. В принципі, ніхто не заперечує проти цієї угоди... Незважаючи на гострі дискусії у фракції, я думаю, ми вийдемо на конструктивне рішення».

Зокрема, НУНС виступає за внесення до коаліційної угоди пункту про заборону на зміни до Конституції.

Крім того, як зазначив Стецьків, на засіданні фракції звучали пропозиції про закріплення в коаліційній угоді необхідності врегулювання відносин між місцевими радами й державними адміністраціями та пункту, що стосується створення виконавчих комітетів при місцевих радах.

Також НУНС вважає за необхідне зафіксувати в коаліційній угоді обов'язковий характер зовнішнього незалежного тестування при вступі до вишу і вказує на необхідність врегулювати бачення нової більшості на механізми проведення всеукраїнського й місцевого референдумів.

Юридично, зазначив Стецьків, коаліції в парламенті наразі не існує, оскільки текст відповідної угоди не підписаний. При цьому він наголосив, що коаліцію буде оформлено найближчими днями.

Вчора Верховна Рада обрала головою парламенту лідера фракції свого імені Володимира Литвина. А він, у свою чергу, оголосив про створення коаліції БЮТ, НУНС і Блоку Литвина.

Пізніше НУНС заявив, що не давав дозволу заступникові голови фракції Борису Тарасюку підписувати коаліційну угоду. Нунсівець Микола Кульчинський відкликав свій голос за обрання спікером Литвина, а Владислав Каськів заявив, що коаліція БЮТ-НУНС-Блок Литвина не була створена.

********
Ющенко сподівається, що обрання Литвина розблокує парламент

Президент Віктор Ющенко вітає новообраного Голову Верховної Ради Володимира Литвина, повідомляє прес-служба Глави держави.

«Сподіваюся, що обрання на цю відповідальну посаду такого досвідченого й виваженого політика як Володимир Михайлович дозволить розблокувати роботу вищого законодавчого органу країни», – зазначив Президент.

Він привітав увесь парламент «із першим кроком на шляху до відновлення повноцінної дієздатності Верховної Ради України».

«Працюючий парламент має кардинально підвищити якість законодавчого забезпечення антикризової політики і встановити жорсткий контроль за її реалізацією, передусім діями уряду», – сказав Ющенко.

У цьому контексті Глава держави закликав народних обранців невідкладно розпочати розгляд й ухвалення антикризових законопроектів і проекту державного бюджету на 2009 рік.

«Необхідною умовою для цього є дієва і спроможна де-юре і де-факто парламентська коаліція», – зазначив Президент.

Глава держави побажав Литвину успіхів у надзвичайно складній і відповідальній роботі.

********
Тимошенко прогнозує зміни у складі уряду

Найближчим часом можуть бути внесені зміни до складу уряду у зв'язку зі створенням у Верховній Раді нової коаліції, а також може бути схвалена програма дій Кабінету Міністрів.

Про це сьогодні, відкриваючи засідання Кабміну, заявила Прем'єр Юлія Тимошенко.

За її словами, три фракції, які створили вчора коаліцію, домовилися про створення спеціальної антикризової команди, до якої увійдуть фахівці з усіх без винятку фракцій, оскільки, за її словами, «йдеться про об'єднання всього парламенту». Ця антикризова команда має «довести до кінця розробку і ухвалення вже в антикризовому контексті програми дій уряду».

«Я вірю, що зараз настав той момент, коли буде проголосована програма дій уряду, консолідована з Верховною Радою, стосовно подолання наслідків світової фінансової кризи для України. Я думаю, що уряд консолідується з цією парламентською командою фахівців, і думаю, що найближчим часом ми зможемо посилити склад уряду новими людьми, які прийдуть працювати в уряд, і, я думаю, що найближчим часом ми зможемо призначити повноцінне керівництво Фонду держмайна і Антимонопольного комітету... Є надія, що країна запрацює», – сказала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

********
Партія регіонів не вірить у працездатність нової коаліції

Партія регіонів не вірить у здатність коаліції у складі фракцій БЮТ, блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і Блоку Литвина поліпшити ситуацію в країні та хотіла б почути пояснення від комуністів, що голосували за обрання Володимира Литвина спікером.

«Ми не віримо в спроможність цієї так званої коаліції не лише тому, що в ній немає необхідної кількості голосів. Ми не віримо в цю коаліцію, бо її основа – це політики, які вже двічі доводили свою неспроможність працювати разом, працювати ефективно і вирішувати нагальні питання життєдіяльності країни», – йдеться в заяві президії політради Партії регіонів.

Регіонали заявляють, що новостворена «стара команда» не зможе поліпшити ситуацію в країні.

«І замість швидких та ефективних дій професійної команди Україна знову буде змушена спостерігати за скандальним спектаклем «помаранчевих» вождів зразка 2005 року, які готові одне одного втопити у ложці води», – йдеться в заяві.

Партія регіонів заявляє, що «рішуче відмежовується від цієї компанії».

Крім того, регіонали хотіли б почути чітку та ясну позицію комуністів – «якою була їхня мотивація, коли вони підтримували помаранчевих, чи будуть вони разом із помаранчевими відповідати за результат діяльності нової-старої команди?».

Вчора 244 народні депутати проголосували за обрання Володимира Литвина Головою Верховної Ради. За таке рішення голосували троє депутатів із фракції Партії регіонів, 154 депутати фракції БЮТ, від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» – 40 парламентарів та в повному складі фракції Компартії (27 депутатів) та блоку Литвина (20).



ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG