Доступність посилання

ТОП новини

На зламі року «Газпром» традиційно одні країни лякає, а іншим «підморгує»


Логотип «Газпрому» перед будинком уряду Росії
Логотип «Газпрому» перед будинком уряду Росії

Варшава – Незадовго до Нового року віце-прем'єр Росії Віктор Зубков заявив, що з початком 2009 року Західна Європа може зазнати перебоїв щодо отримання російського газу. А винна в цьому, мовляв, Україна, яка заборгувала Росії за спожитий газ. А Польщу російський «Газпром» вирішив так би мовити «приручити».

Нещодавно впливовий польський щоденник «Puls Biznesu», коментуючи заяву віце-президента компанії «Газпром» Олександра Медведєва, зауважив: «Росія підморгує в бік Польщі». Газета пише, що представник «Газпрому» віце-президент компанії Олександр Медведєв минулого тижня натякав на те, що, на його думку, в 2009 році ціна блакитного палива для Польщі в середньому могла б становити 260-300 доларів за тисячу кубометрів. Натомість країни Євросоюзу за тисячу кубометрів зараз платять 460-520 доларів. Однак, взамін Росія чекає від Польщі, що та купить ще 10 мільярдів кубометрів газу понад норму, зафіксовану в двосторонній польсько-російській угоді.
Додатковим аргументом, що мав би переконати Польщу до цього проекту, були натяки Олександра Медведєва про те, що Росія могла б відкласти проект Північного газопроводу по дну Балтійського моря, та повернутись до ідеї побудови через територію Польщі другого газопроводу Ямал-Європа.
«Газпрому» щораз важче продавати свою сировину»
Польський фахівець з питань паливного ринку Анджей Кублік так прокоментував цю інформацію для Радіо Свобода так: «Вважаю, що «Газпром» знову веде пропагандистський наступ на країни Європи, інтенсивну піар-акцію. Тим самим хоче виграти для себе від деяких країн усе можливе, чого можна досягти в даний час».
Пан Кублік переконаний, що ціна газу для Польщі в кінцевому рахунку не залежатиме від заяв представників «Газпрому». Отож в двосторонніх угодах про постачання сировини, ціна блакитного палива прив’язана до ціни нафти на біржі у Роттердамі. В ситуації, коли нафта дешевшає на світових ринках, послаблюється позиція «Газпрому», знижується вартість природного газу, наголошує Анджей Кублік.
За його словами, через фінансову кризу Росія готова знову повернутись до ідеї побудови на території Польщі дешевшого другого газопроводу, Ямал-Європа.
«Газпрому» щораз важче продавати свою сировину. Це тому, що цього року зима лагідна, також через світову економічну кризу, що позначилась на економіках країн Західної Європи, а також Росії та інших країн колишнього СРСР. Криза тим самим послаблює позицію «Газпрому». Компанія, як продавець, змушена забезпечити збут свого товару», – зазначає фахівець з питань паливного ринку.
Чи погодиться Польща на пропозиції «Газпрому»?
Поки що урядові кола Польщі не коментують пропозицій російської газової компанії.
Однак Польща, навчена досвідом минулорічної «газової атаки», наповнила блакитним паливом резервні газові сховища.
Речниця компанії «Польське гірництво нафти та газу» Йоанна Закжевська запевняє, що країна готова витримати будь-яку надзвичайну ситуацію, що могла б виникнути на ринку енергоносіїв.
Також Євросоюз має майже заповнені резервні сховища газу. Речник Єврокомісії Ферран Тараделлас запевняє, що навіть якби Росія перекрила газ для Європи, то неможлива така кризова ситуація, яка сталася три роки тому.
(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG