Доступність посилання

ТОП новини

«Бюджетіада». Головний кошторис України на 2009 рік та його соціальні параметри


Верховна Рада України взялася за проект державного бюджету на 2009 рік, запропонований урядом Юлії Тимошенко. Перше читання має відбутися у четвер. За проектом, дефіцит бюджету сягатиме 2% ВВП, а це близько 20 мільярдів гривень. Українська економіка зростатиме на 0,5%, інфляція складе близько 10%, планує Кабінет Міністрів України. Президент Ющенко назвав запропонований варіант державного кошторису «трагедією», а регіонали «бюджетом пограбування і зубожіння людей». Чи ухвалять нардепи цей варіант державного кошторису та якими є його соціальні параметри?

Основна мета бюджету захистити соціальні верстви населення
Народні депутати готові прийняти запропонований проект держбюджету якомога швидше, щоб Україна не залишилася без свого кошторису, запевняє депутат від фракції НУ-НС Володимир Стретович. «Не один раз український парламент, концентруючи всі зусилля, в кризові періоди приймав ці необхідні документи, щоб мати усе необхідне для функціонування держави».
Подолання економічної кризи в Україні - головна мета державного бюджету на наступний рік, презентованого урядом, переконує член фракції БЮТ Валерій Писаренко. Хоча він визнає, зараз усе передбачити нереально, адже якою саме є глибина кризи – невідомо. Наприклад, дефіцит бюджету залежатиме, зокрема, від курсу долара. А як він коливається в Україні, можна було пересвідчитися в останні тижні. «Бюджет має лише ті показники, які на сьогодні ми можемо видавати. Основна мета бюджету захистити усі соціальні верстви населення. Тобто забезпечити в наступному році виплату заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат, щоб жодним чином не була обмежена через фінансову кризу. Одночасно з бюджетом уряд подав ще близько 17 антикризових законопроектів, які допоможуть розчистити складну податкову систему, щоб вивільнити кошти для органів місцевого самоврядування».
Різкі оцінки бюджетним пропозиціям уряду
А Президент Ющенко оцінив поданий Раді проект бюджету таким чином: «це трагедія, це найбільш безвідповідальний документ». На його думку, проект є нереальним. Різкі оцінки бюджетним пропозиціям уряду дають і прихильники Віктора Януковича. Фракція Партії регіонів заявила: «вперше за роки існування незалежної України ми зіткнулися з тим, що чинна влада нахабно нав'язує суспільству бюджет пограбування країни і зубожіння людей. Ідеологія урядового законопроекту цинічна: «Нехай бідні заплатять за багатих». Критикує запропонований варіант кошторису і депутат від Партії регіонів, економіст Олексій Плотников. «Я взагалі негативно ставлюся до цього бюджету. Адже в ньому немає обґрунтованих макроекономічних показників: там немає обґрунтованого показника зростання, інфляції ВВП, курсу гривні до долара, ціни на газ та іншого».

Але бюджету для всіх знайти практично неможливо

Добре, що нарешті з’явився певний проект держбюджету і можна спробувати визначити, що робитиме уряд у нинішній економічній ситуації, зауважує експерт Ігор Бураковський. Але коли ця економічна ситуація є невизначеною, оптимальний бюджет, який би всіх задовольняв знайти практично неможливо. Тому мінімум щокварталу уряд коригуватиме цей кошторис, прогнозує Ігор Бураковський. До того ж, бюджет доведеться приймати в умовах протистояння прем’єра та президента. «Політична ситуація, яка склалася сьогодні в державі, є вкрай негативною і ускладнює життя уряду. Наступний рік – рік кризи і дуже важко передбачити всі проблеми. Я можу лише побажати уряду мати дуже хиткі пріоритети і розуміти, що можна зробити, а що зробити неможливо».
Нестандартне вирішення соціальних проблем в Одесі
А наразі малозабезпечені українці не дуже цікавляться бюджетними перспективами на наступний рік, розраховуючи лише на себе, розповідає на прикладі Одеси кореспондент Радіо Свобода Петро Каландирець.
Одесити добре розуміють, що прогноз 2009 року - це складні економічні умови, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Одеського міського голови Тетяна Фідірко. «Ці умови вимагають нестандартних підходів у вирішенні перш за все соціальних проблем. Саме тому під час нещодавнього засідання виконавчого комітету Одеської міськради була прийнята Програма соціального захисту громадян Одеси на 2009 рік. Фінансування Програми зросло майже у 5 разів, порівняно з минулим роком, і складає близько 200 мільйонів гривень».
Основна частина фінансування Програми соціального захисту буде спрямована на надання малозабезпеченим одеситам допомоги у сплаті боргів за спожите тепло, електроенергію, інші комунальні послуги.
Одесити, які опинилися у складних умовах, отримують мінімальну пенсію або втратили роботу, мають звертатись до комісій у районних адміністраціях, говорить Тетяна Федірко.
Ще 40 мільйонів гривень буде спрямовано в Одесі на фінансування потреб «соціальної картки», окремий розділ якої стосується допомоги на придбання необхідних ліків для малозабезпечених одеситів.
Особливу увагу міська влада продовжить приділяти підтримці учасників війни, постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Тим часом, мешканці міста, які таки розраховують на підтримку муніципалітету, у дієвість соціальних програм не вірять.

Прийнятий кошторис потрібно буде виконати

Поданий урядом бюджет депутати можуть ухвалити ще до Нового року, погоджується експерт Олександр Рябченко. Але радіти цього не варто, бо прийнятий кошторис треба буде виконати. А документ, який не відповідає економічним реаліям, виконати неможливо, констатує Олександр Рябченко. «Ситуація буде складна вже за 2 місяці після затвердження бюджету, коли в запланованих обсягах надходжень до бюджету не буде існувати, а кількість грошей, які потрібно витратити (порівняно з тими, які записані в бюджеті) різко збільшиться, внаслідок хвилі безробітних».
Рівень прожиткового мінімуму на наступний рік уряд планує залишити за груднем року нинішнього - 669 гривень.


Чи впливає на Ваше прийняття держбюджету? Вам взагалі цікаво те, чи ухвалять його?
Валентина Михайлівна, пенсіонерка: Цікавлюся (слухаю, дивлюся), бо нема куди діватися. Мене все влаштовує, що урядовці зроблять. Ми сподіваємося на них, довіряємо їм. Нехай, думають та рахують за нас, бо від нас це не залежить.
Ростислав, лаборант: На моє життя суттєво не впливає держбюджет. Оскільки витрати в нього закладаються дуже малі і їх недостатньо, щоб оплатити, наприклад, моє медичне забезпечення. Але політичним життям країни я цікавлюся.
Людмила, лікар: Я намагаюсь вживатися із державними нормами і робити все, щоб політичне життя мене обходило стороною. Весь негатив, що зараз відбувається в нашій країні, робить наше життя ще гіршим.
Віктор Іванович, підприємець: Потрібно прийняти бюджет, адже це основа для країни. Звичайно, рідко бюджет приймався з першого разу. Поправки ж потрібно робити та й враховувати в бюджеті світову економічну кризу.
Алла, економіст: І цікавлюся, адже бюджет впливає на всіх громадян України. Якщо б у бюджет заклали більше коштів і правильно їх розподілили, то нам краще б жилося.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG