Доступність посилання

ТОП новини

У киян – знову енергетичні проблеми


Київ – У столиці України виникли енергетичні проблеми. Через падіння тиску газу вдвічі київські теплоелектроцентралі почали використовувати запаси мазуту. Деякі політики попереджають, що Київ опинився на межі енергетичного колапсу. Київська влада називає такі заяви провокацією. Але водночас перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко звернувся до уряду з проханням провести засідання штабу надзвичайних ситуацій і надати столичній владі дозвіл на використання резервних тонн мазуту. Експерти кажуть, що час, щоб виправити ситуацію,ще є.

Багато киян, котрі мешкають у різних районах столиці скаржаться на те, що в їхніх помешканнях надто холодно. «Цієї зими в нашому житловому будинку температура сягає не більше 18 градусів тепла, – каже Михайло Павлов, мешканець вулиці Лаврухіна, що в одному з найбільших житлових масивів міста – Троєщині, – у минулі роки такого не було. І це спостерігається десь упродовж трьох тижнів. Тобто ще в грудні почалося».

Утім, мешканці вулиці Маяковського, що у цьому ж районі столиці, кажуть, що ситуація з теплом у їхніх помешканнях є цілком задовільною.

ТЕЦ перейшли на мазут, а його бракує


Тим часом депутат київської міської ради від блоку Віталія Кличка Дмитро Андрієвський стверджує, що місто на межі колапсу. Запасів мазуту вистачить максимум на тиждень. Відтак, якщо опалювальна система вийде з ладу, то відновити її нормальне функціонування буде неможливо. Це буде не локальна аварія, а техногенний колапс, йдеться у заяві депутата Андрієвського.

Проте, за словами першого заступника голови київської міськдержадміністрації Анатолія Голубченка, заяви деяких політиків про очікувану техногенну катастрофу у Києві – звичайна провокація.

Депутати від фракції БЮТ у Київраді вважають, що колапсу не станеться. «Керівництво уряду не допустить, щоб хтось був у замороженому стані, – каже заступник голови фракції БЮТ у київській міській раді Тетяна Мелихова. – Так, є складнощі, і вони повинні вирішуватися передусім на державному рівні. А те, що стосується забезпечення киян, то якби столична влада робила все від неї залежне для того, щоб вчасно розрахуватися за боргами перед «Київенерго», то нам би взагалі нічого не загрожувало».

Тож чому кияни мерзнуть?

На думку Володимира Саприкіна, керівника енергетичних програм Центру імені Олександра Разумкова, навіть якщо місто вже почало використовувати стратегічний запас мазуту, часу для виправлення ситуації ще достатньо: «Якщо запасу, виходячи з логіки депутата, вистачить ще на тиждень, то за цей час можна закупити необхідні обсяги палива для забезпечення Києва теплом та гарячою водою. Я тут не бачу проблеми. Запаси є, можна їх поповнювати».

За словами експерта, низька температура в помешканнях багатьох киян тримається через цілу низку причин. Наприкінці минулого року це була проблема платежів київської міської влади за спожитий газ. Саме через проблеми із розрахунками у грудні минулого роки кілька житлових районів столиці залишилися без тепла та гарячої води. Тепер це наслідки українсько-російського газового конфлікту. «Газ є, однак є певні проблеми технічні, – каже Саприкін. – Тобто газ ішов із Росії, а тепер він піднімається з газових сховищ».

Через усі ці проблеми дуже багато киян, які старанно розраховуються за комунальні платежі, в тому числі і за теплопостачання, не отримують цю послугу в повному обсязі.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG