Доступність посилання

ТОП новини

Під російським консульством у Львові розпочалася безстрокова акція протесту


Встановлення наметового містечка біля російського консульства у Львові
Встановлення наметового містечка біля російського консульства у Львові

Львів – 5 наметів встановлені у Львові біля приміщення Генерального консульства Росії. Представники 14 громадських організацій розпочали безстрокову акцію протесту проти газової політики Росії.

Наметове містечко, за словами його організаторів, стоятиме доти, доки не завершиться українсько-російський газовий конфлікт і Росія не змінить «мову шантажу» у відносинах із Україною. Біля наметів відбуватиметься цілодобове чергування представників молодіжних організацій, які об’єдналися у комітет «Українська дія». Щодня вони проводитимуть пікетування, мистецькі акції, а також колядуватимуть і щедруватимуть.

А сьогодні під стінами Генконсульства учасники протесту скандували: «Ні газовій війні!», «Україна має газ, вам не залякати нас!»

Міліцейський кордон між учасниками пікету та російським консульством
«Акція наша безтермінова і тут будуть постійно люди. Мені не байдужа доля України, я розумію, що Росія проводить агресію проти України. Намагається дискредитувати Україну і політично, і економічно. Своїми діями ми хочемо показати, що Україна – надійний партнер Європи, а Росія – агресор», – заявив голова міської організації «Спадщина» Роман Миска.

Національні меншини Львова протестів не підтримали


Учасники акції сподіваються, що львів’яни підтримають їх і долучатимуться до протестів. Більшість партійних осередків Львова теж зголосилися разом із молодіжними організаціями протестувати під стінами Генконсульства.

Однак відмовились прийти під стіни російського консульства представники товариств національних меншин Львова. Власне, тих держав, які є у складі Євросоюзу. Як розповів Радіо Свобода керівник міської організації Української партії Остап Стахів, грецька і угорська громадські організації не підтримали пікетування консульства, оскільки вважають, що Україна, як і Росія, винна у газовому конфлікті.

Консульство посилено охороняють

Спалення російського прапору на знак протесту проти газової політики Росії
Напередодні учасники пікету – представники Львівської міської організації Української партії – спалили біля російської дипломатичної установи у Львові прапор Росії і обіцяли перекрити приміщенню Генконсульства газопостачання. Під час пікетів лунали доволі радикальні заяви на адресу російських дипломатів і Росії загалом.

Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода, що він не оскаржуватиме ані протестів, ані тих дій, які відбуваються під стінами дипломатичної установи.

«Я чую усі вигуки і крики, але не реагуватимемо ніяк. Усі ці слова виголошують ультрарадикальні елементи. А позиція Росії у газовому конфлікті є правильною і справедливою», – сказав Євген Гузєєв.

Однак уже сьогодні, коли розпочалась безтермінова акція протесту, біля приміщення Генконсульства посилили охорону.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG