Доступність посилання

ТОП новини

Політичний присмак Дня пам’яті Крут


Заходи з нагоди Дня Героїв Крут. 29 січня 2009 року
Заходи з нагоди Дня Героїв Крут. 29 січня 2009 року

Київ – 29 січня в Україні вшановують пам’ять загиблих у бою під Крутами. 91 рік тому, на залізничній станції за 130 кілометрів від Києва відбулася битва між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 українськими гімназистами, студентами та юнкерами, що намагалися не пропустити «червоних» до Києва. З нагоди цієї дати і Президент Ющенко, і Прем’єр Тимошенко оприлюднили кожен свою заяву до народу. Втім, без сюрпризів не обійшлось. Як завжди, політичних.

Вшанувати пам’ять героїв Крут та покласти квіти до пам’ятника на Аскольдовій могилі у Києві прийшли перші особи держави: Президент Віктор Ющенко, Представники Кабінету Міністрів, голова Київщини Віра Ульянченко та заступник столичного голови Євген Червоненко. Утім, на церемонії не було Прем’єра Тимошенко та спікера парламенту Володимира Литвина.

Українські ЗМІ, з посиланням на джерела в уряді повідомили, що вони до Аскольдової могили не доїхали. Оскільки Президент прибув на 12 хвилин раніше запланованого та розпочав церемонію без Тимошенко та Литвина. Тож вони вирішили повернутися з півдороги.

Зранку і Президент і Прем’єр висловилися, щодо нинішньої дати. Юлія Тимошенко порівняла захисників Крут зі «спартанцями, які віддали своє життя за Батьківщину в боротьбі з чужоземним агресором». А Віктор Ющенко, серед іншого, підтримав ініціативу святкування Дня захисника Вітчизни саме 29 січня, а не 23 лютого.

«День подвигу під Крутами – це наш справжній національний День Захисника Вітчизни. Це ніколи не була поразка. Це звитяга, як історичний факт, як історична правда, як національна істина», – зазначив Президент.

29 січня доречніше для святкування Дня захисника Вітчизни?

Багато з істориків погоджуються, що Україні доречно святкувати День захисника Вітчизни 29 січня. Те, що зробили молоді хлопці майже століття тому, може стати гарним прикладом для їхніх сучасників, заявив Радіо Свобода історик Володимир Сергійчук.

«Ті люди перші своєю кров’ю окропили акт Четвертого Універсалу, тобто, проголошення Незалежності України. І їхня жертовність заслуговує на те, щоб це був приклад для захисників України. Ну, а 23 лютого – це день творення російських більшовицьких збройних сил», – зазначає Володимир Сергійчук.

29 січня, день битви під Крутами – трагічна дата, зазначає кандидат історичних наук Раїса Іванченко. Однак, за її словами, ця дата якнайбільше підходить для Дня захисника Вітчизни.

«Особливо важиво це зробити для того, щоб наша молодь справді розуміла, що захищати Вітчизну своїм життям – це справа великої честі. Оптимістичних дат захисникам Вітчизни важко знайти. Тому що, захисник Вітчизни – це людина, яка завжди готова принести в жертву своє життя», – наголошує пані Іванченко.

Вшановувати пам’ять героїв Крут на державному рівні почали у 2004 році, в останній рік президентства Леоніда Кучми. А згідно Указу Президента від 1999 року День захисника Вітчизни святкується 23 лютого. Утім, уже кілька років різкі громадські організації та певні політики висловлюються за перенесення цього свята на 29 січня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG