Доступність посилання

ТОП новини

Адріан Северин: ЄС має допомогти Україні, щоб запобігти поглибленню кризи в Європі


Голова делегації Євросоюзу у Комітеті парламентської співпраці Україна – ЄС Адріан Северин (photo: Council of Europe)
Голова делегації Євросоюзу у Комітеті парламентської співпраці Україна – ЄС Адріан Северин (photo: Council of Europe)

Київ – Яким шляхом Україні виходити з нинішньої фінансово-економічної кризи? Це питання є головною темою обговорення під час форуму «Україна – Європа», який зараз проходить у Києві. Європейський Союз має допомогти Україні, і йдеться не тільки про фінансову підтримку, але і про координацію дій – про це Радіо Свобода у кулуарах форуму заявив депутат Європейського Парламенту від Румунії, голова делегації Євросоюзу у Комітеті парламентської співпраці Україна – ЄС Адріан Северин.

– Пане Северин, сьогодні фінансово-економічна ситуація в Україні погана. До того ж, вона з кожним днем погіршується. Деякі експерти говорять про можливість дефолту…

– Ми розуміємо складність економічної ситуації в Україні. Але Україна не єдина країна, яка зазнала страшної фінансової та економічної кризи. Я не можу сказати, що банкрутство неминуче чи навіть можливе. Але, думаю, було б краще уникнути банкрутства.

– Раніше Ви говорили, що Європейський Союз має допомогти Україні. Чи не могли б Ви конкретизувати, як саме?


– Я вірю, що є дві важливі ідеї, які ми тримаємо у центрі уваги. Ідея перша – зменшити політичні чвари і політичну нестабільність усередині країни, з’ясувавши, чим мають займатися лідери. Це потрібно для того, щоб вичистити всю політичну кімнату, провітрити її, щоб звільнити місце для справжньої політичної солідарності, яка дозволить України нормально проводити внутрішню і зовнішню політику. І друга ідея: Євросоюз має визнати, що українська економіка є вирішальною для стабільності європейської економіки, політики та стабільності ЄС як спільноти. Тож я пропонуватиму європейським колегам розробити спеціальний стабілізаційний пакет для України, враховуючи всі сфери її внутрішнього життя, включно з допомогою тим сферам, які можуть збанкрутувати, щоб запобігти поглибленню кризових явищ для Європи.

– ЄС має допомогти грошима?


– Ідеться не тільки про гроші. Треба підрахувати, скільки конкретно потрібно. Ми не знаємо, що говорять у банках. Але зазвичай це буває кредитна пропозиція stand-by від Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу. Але це не звичайна грошова позика. Ми повинні надати стратегічну підтримку. Ми повинні вчасно надати не тільки фінанси (кредити), але і вчасно корелювати нашу політику з українською політикою. Тільки це може допомогти європейським компаніям, які мають дочірні бізнеси в Україні, які інвестували в українську економіку, та банкам, що мають європейських власників і працюють в Україні. Це комплексний пакет.

– Другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду затримується, і невідомо, чи Україна взагалі його отримає. Натомість Президент Ющенко та прем’єр Тимошенко продовжують звинувачувати у цьому одне одного. Хто ж із них, на Вашу думку, у цьому винен?

– Я не можу сказати, хто винен. Але думаю, що їхні дискусії роблять країну вразливою. Політичні лідери не повинні чубитися перед громадськістю. Вони повинні бути разом так довго, як це потрібно для країни.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG