Доступність посилання

ТОП новини

Страшний дефолт чи просто ним лякають?


Київ – Курс гривні падає, промислове виробництво скорочується, безробіття зростає, отримання іноземних кредитів стає проблемою, рейтинги України знижуються. Між тим у Міжнародному валютному фонді не бачать загрози дефолту країн Центральної та Східної Європи, які найбільше потерпіли від фінансової кризи. Утім, не всі українські експерти такі оптимісти. Дехто з них вважає: якщо керівництво України не вживатиме достатніх антикризових заходів, дефолту не уникнути.

Дефолт – це невиконання обов’язків. Такий стан у кредитних відносинах настає, коли позичальник не виплачує свої борги або платежі. Розрізняють технічний дефолт, коли позичальник не виконує додаткових умов кредитного договору, але це не означає банкрутства, та державний – коли країна не здатна платити запозичення. Яскравий приклад – дефолт у Росії 10 років тому, коли уряд оголосив про припинення платежів із низки зобов’язань, зокрема і державних короткострокових.

Розмови про ймовірність державного дефолту в Україні ведуться давно. Однак і в Кабінеті Міністрів, і в Секретаріаті Президента неодноразово висловлювали впевненість, що Україні дефолт не загрожує.

Ризику дефолту країн Центральної та Східної Європи не бачать і в Міжнародному валютному фонді. На думку керівника Європейського департаменту МВФ Марека Бельки, навіть країни, які перебувають в обмежених фінансових умовах, не відмовляться платити за своїми зобов’язаннями.

Таку заяву одного з чільних чинників МВФ підтримав сьогодні віце-прем’єр-міністр із питань євроінтеграції Григорій Немиря. «Ми цінуємо заяву, зроблену паном Белькою, що дефолт Україні не загрожує. Саме такі заяви, а не паніка, яку іноді ми чуємо тут, усередині України, є проявом мудрої державної політики, відповідальної під час кризи», – каже віце-прем’єр.

За крок до дефолту?

Однак, на думку багатьох експертів, сьогодні Україна таки близька до дефолту, як ніколи.

Для його уникнення керівництву держави необхідно запровадити низку заходів, каже в інтерв’ю Радіо Свобода начальник аналітичного департаменту компанії «Ренесанс девелопмент» Владислав Перевишко, а саме - отримати міжнародні кредити та внести зміни до державного бюджету.

«Ризик дефолту тільки збільшується. Критерій рейтингових агентств “B” вже передбачає той чи інший рівень дефолту. Якщо не буде налагоджена робота з міжнародними фінансовими організаціями, якщо не буде якісних змін до бюджету, ми отримаємо дефолт», – застерігає експерт.

А керівники все сперечаються

Тим часом керівництво України продовжує роздуми над отриманням чергового траншу кредиту від МВФ. І ці роздуми традиційно призводять до президентсько-прем’єрських суперечок.

Сьогодні Президент Віктор Ющенко звинуватив Кабмін у порушенні кредитної угоди з Фондом. Йдеться про вимогу дотримання показника дефіциту бюджету в межах 1%.

Натомість віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря заявив, що причиною затримки надання другого траншу кредиту МВФ є небажання Президента підписувати спільну заяву до керівництва Фонду, у якій ідеться про готовність України продовжувати співпрацю в рамках спільної програми. Саме це, за словами Немирі, є ключовою вимогою МВФ, а зміни до бюджету – другорядною.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG