Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вичитав Черновецького позаочі


Намети підприємців встановлені біля столичної Мерії
Намети підприємців встановлені біля столичної Мерії

Київ – Сенсації не відбулося. Мер Києва Леонід Черновецький на килим до Президента не з’явився. Замість нього на нараду до президентського Секретаріату прийшли в середу аж двоє заступників мера. І хоча хмари над Леонідом Черновецьким нависли давно і з усіх боків, поки йому вдавалось вправно їх розганяти.

Мер Черновецький не прийшов до Президента Ющенка, бо захворів. У його прес-службі повідомили, що стан здоров’я київського керманича різко погіршився. Тож свою критику на адресу столичної влади Віктору Ющенку довелося висловлювати двом заступникам Леоніда Черновецького – Анатолію Голубченку та Олесю Довгому.

Президент критикував київську владу за нездатність ухвалити бюджет міста, обурювався планами скоротити більш ніж удвічі кошторис столиці у порівнянні з минулим роком. А самого мера Ющенко розкритикував за «оригінальність»: «Сам міський голова Києва перетворився на постійний об’єкт жартів, на автора проектів, які принижують і дуже часто обурюють громаду міста. І це викликає закономірний протест».

Для розробки плану антикризових заходів у Києві Президент дав столичній владі 10 днів. Окрім цього, за словами голови президентського Секретаріату Віктора Балоги, упродовж 20 днів Генпрокуратура перевірятиме усі факти можливих порушень у Києві.

Заступники ж Черновецького кажуть, що нарадою у Президента залишилися задоволені. У Київській адміністрації пообіцяли найближчим часом назвати нові тарифи на комунальні послуги. Щоправда, якого саме подорожчання чекати, не сказали.

Ющенку потрібен Черновецький?

Напередодні від Президента та його оточення лунали набагато різкіші, ніж на нинішній нараді, заяви на адресу київського мера. Це, на думку політолога Тараса Березовця, пов’язане із тим, що Черновецький потрібен сьогодні Ющенку, як союзник.

«Причиною похолодання відносин між Балогою та Черновецьким було припинення між ними ділових операцій. А зараз ми бачимо, що ситуація у відносинах між Президентом та Прем’єром починає накалятися, тож, зрозуміло, що будь-який союзник у цій ситуації Ющенку буде потрібен. Тому, думаю, швидше за все, ми побачимо зниження градуса напруги у ставленні Ющенка до Черновецького», – каже політолог.

Критика на публіку

Різкі заяви Президента на адресу київського мера є нічим іншим, як бажанням залишитися осторонь політики Черновецького, каже директор Агентства моделювання ситуації Віталій Бала.

«Треба було виписати так, щоб показати киянам та українцям, що ситуація ніби осуджена, Президент проти, і таким чином залагодити це питання. Я не вірю у те, що Ющенко дійсно хотів навести порядок, адже можна було відразу відсторонити Черновецького від виконання його обов’язків, почати якесь розслідування і довести це до логічного кінця», – зазначає Віталій Бала.

Він вважає, що Президент не робитиме ніяких реальних кроків для усунення мера Черновецького від влади.

Тим часом, Верховній Раді в середу не вдалося проголосувати навіть у першому читанні за законопроект про розмежування функцій та повноважень київського міського голови та голови Київської міської адміністрації. Цей документ відправили на повторне перше читання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG