Доступність посилання

ТОП новини

«Єдиний центр» підкрадається знизу


Київ – Партія «Єдиний центр», яку вважають пропрезидентською, взяла «реванш» на дострокових місцевих виборах, що проходили цими вихідними. За даними ЄЦ, представники цієї політичної сили лідирують у трьох містах та шести селах. До того ж, як на Заході, так і на Сході країни.

Лисичанськ Луганської області, Перечин Закарпатської та Герци, що на Чернівеччині. У цих містах лідерами дострокових виборів мерів стають представники «Єдиного центру». Про це повідомляють у прес-службі ЄЦ.

За результатами паралельного підрахунку голосів, що проводила партія, єдиноцентристка Мирослава Гуранич на виборах мера Перечина отримала понад 56% голосів. А у місті Герца за представника «Єдиного центру» Василя Скрипкару проголосувало близько 28% виборців – це більше половини від тих, хто прийшов на дільниці.

Місцем баталій став Лисичанськ

Представник ЄЦ перемагає і на виборах мера у Лисичанську. Їхній кандидат Валерій Бондаренко отримав понад 17% голосів виборців. Явка тут становила менше 34%. Однак, ситуація у Лисичанську виглядає заплутаною.

Напередодні виборів Донецький апеляційний адміністративний суд визнав, що кандидат у мери від Партії регіонів Сергій Баранник використовував кошти не з виборчого фонду. Тож, Лисичанська ТВК на виконання постанови суду у неділю викреслила цього кандидата з виборчого списку. Але напередодні 5 членів комісії подали заяви про складання повноважень. У Луганському відділенні Комітету виборців заявляють: з огляду на те, що повноваження членів тервиборчкомів припиняються від дня подання заяв, то їхнє рішення про припинення реєстрації кандидата Сергія Баранника є сумнівним. У Луганському відділенні КВУ стверджують: упродовж трьох годин до зняття Баранника з реєстрації за нього проголосувало більше, ніж за його найближчого конкурента протягом усього дня.

Окрім Лисичанська, Комітет виборців наразі більше ніде не зафіксував значних порушень: «Серйозного нічого. Поки що чогось форс-мажорного ми не знаємо», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода голова КВУ Олександр Черненко.

ЄЦ тішиться, що перемагає «постійно та стабільно»

Представники ж «Єдиного центру» висловлюють задоволення результатами, які вдалося отримати на останніх місцевих дочасних виборах. Навіть якщо не рахувати Лисичанськ, то ЄЦ вдалося отримати перемогу у 8 населених пунктах з 48, де проходили вибори, каже в інтерв’ю Радіо Свобода лідер цієї політичної сили Ігор Кріль.

«Ми виграли не тільки у містах, ми виграли у селах. Із 48 населених пунктів, де проходили вибори, фактично, у 9, якщо враховувати Лисичанськ. Але там буде певна тяганина. Без Лисичанська – це 8 населених пунктів. Дві перемоги у Вінниці, одна у Дніпропетровську, одна у Полтаві, одна у Хмельницькому, одна у Івано-Франківську, одна у Луганську і дві у Закарпатті. Ми постійно, стабільно перемагаємо на всіх місцевих виборах. Це свідчить, що партія розвивається правильно. Вона йде знизу», – тішиться Кріль.

Адмінресурс та розчарування виборців – запорука успіху

Успіх «Єдиного центру» на місцевих виборах пояснюється, по-перше, адміністративним ресурсом, а по-друге, розчарування українців у потужних політичних силах, вважає політолог Олександр Палій.

«Чимало представників цієї політичної сили одночасно є і представниками місцевої влади. Але сьогодні у суспільстві є певна недовіра до тих політичних сил, які вдаються до гучної риторики. Є попит на політичні сили, які значною мірою не втягнуті у ці словесні баталії», – зазначає експерт Палій.

Першою ж перемогою «Єдиного центру» стали місцеві вибори на Тернопільщині. Тоді ЄЦ набрав близько 14% голосів виборців і посів друге місце після Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG