Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко та Лукашенко зустрічаються у Гомелі


Архівне фото. Зустріч президентів Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка в Гомелі 20 січня 2009 р.
Архівне фото. Зустріч президентів Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка в Гомелі 20 січня 2009 р.

Мінськ – У білоруському місті Гомелі зустрічаються президенти України та Білорусі Віктор Ющенко та Олександр Лукашенко. Це першій візит Президента України до сусідньої держави. Однак про нього офіційно не повідомляли до 5 травня.

Гомель сторони обрали тому, що попередня зустріч двох президентів відбулася у січні цього року в Чернігові. Напевне, для паритету визначились на прикордонному білоруському місті. Хоча офіційно про зустріч президентів України та Білорусі не було відомо до останнього дня.

Втім, Гомель відчув приїзд високо посадовця ще за тиждень, коли місто почали несподівано прибирати. У ефірі телеканалу «Белсат» одна жінка подякувала лідеру України за те, що перед його приїздом в їхньому місті вперше за 25 років відремонтували пішохідні доріжки.
Гомель готується до саміту президентів України та Білорусі


Ремонти перед візитом

У білоруському місті перед зустріччю Ющенка та Лукашенка цілий тиждень асфальтували дороги та вулиці, фарбували стіни будинків і паркани. Мешканцям вулиць, якими поїдуть президентські кортежі, заборонили сьогодні вивішувати на балкони білизну та відчиняти вікна. А з активними діячами опозиції міліція провела відповідні розмови, щоб вони утрималися від несанкціонованих акцій.
Візит планується недовгий, розрахований на три-чотири години. Крім переговорів, президенти покладуть квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку. Очікується, що вони зустрінуться у старовинному гомельському палаці Румянцевих та Паскевичів. За офіційною інформацією, президенти мають обговорити питання оформлення спільного кордону, торговельне та економічне співробітництво, взаємодію сторін у енергетиці та транспорті.
Гомельський палац Румянцевих та Паскевичів


Білоруський парламент більше 10 років відмовляється ратифікувати угоду про кордон між Україною та Білоруссю. Таким чином Мінськ домагається повернення Києвом старого боргу часів розпаду СРСР.

Ще одне питання, яке мають обговорити президенти, – співробітництво з ЄС в рамках програми «Східного партнерства». Олександр Лукашенко не поїде на саміт до Праги 7 травня, на якому оформлять старт цієї програми. Можливо, він щось захоче передати через Президента Віктора Ющенка.

(Мінськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG