Доступність посилання

ТОП новини

Американський суддя: позов Тимошенко до американського суду має мати зв’язок із США


Богдан Футей
Богдан Футей

Прага – Щоб американський суд розглянув справу Тимошенко проти Фірташа і компанії «РосУкрЕнерго», треба довести, що ця справа має зв’язок із США. На це звертає увагу американський федеральний суддя Богдан Футей. Напередодні колишній український прем’єр оголосила про те, що подала позов до федерального суду в Нью-Йорку, звинувативши українського підприємця і компанію, зареєстровану у Швейцарії, в якій він є співвласником, у маніпулюванні рішенням арбітражного суду. Тимошенко заявляє про пограбування українців і розраховує, що за результатами розгляду за океаном Фірташ поверне державі 12 мільярдів кубометрів газу.

Богдан Футей майже чверть століття розглядає судові справи у федеральному суді у Вашингтоні (U.S. Court of Federal Claims).

– Як ви гадаєте, чи позов Тимошенко є декларацією з метою привернути до себе увагу, чи відвернути увагу від кримінальних справ проти неї самої в Україні, чи може мати продовження в США?

– Як суддя я не буду входити в жодні політичні питання, відразу вам це кажу. Але треба сказати, що є такі випадки, де громадяни або корпорації інших держав подають судові позови тут в Америці і суд може ці питання розглядати.

Наприклад, щодо мого суду, то у нас громадяни інших держав можуть судити владу, якщо американські громадяни мають право судити владу в їхніх державах. Я мав в суді процеси, де громадяни Єгипту судили владу в Америці, громадяни Йорданії, громадяни Ірландії і ми ці питання розглядали. Це може бути питання юрисдикції в певних випадках, але така можливість є.

Друга річ. 2008 року південноафриканські організації з прав людини внесли тут, у Нью-Йорку, судовий позов проти американських корпорацій і також європейських компаній, бо там був «Дойче Банк», але також «Кока-кола», автомобільні, газові і нафтові компанії, про те, що вони допомагали Південній Африці за часів апартеїду, де знущалися над чорними громадянами. Цей позов на 400 мільярдів доларів. Суд першої інстанції спершу сказав, що не має юрисдикції, але Апеляційний суд вирішив, що є. Тепер суд першої інстанції розглядає вже питання не юрисдикції, а щодо матеріального відшкодування.

– Чи позов Тимошенко в Нью-Йорку також має юридичну перспективу?

– Я не можу це казати, бо я не знаю всіх деталей цієї справи. Тут, перш за все, мусить бути якийсь зв’язок із США, якісь банківські рахунки, якийсь маєток, якісь особи, що живуть у США, щоб суд мав певну юрисдикцію. Це все, очевидно, треба перевірити.

– Скільки може тривати розгляд подібної справи у США?

– Ви ставите таке питання, на яке дуже важко відповісти. У кримінальних справах термін вказаний, у цивільних – його немає. Це залежить від часу, що призначив суддя, але в більшості – від сторін, скільки їм потрібно часу, щоб, наприклад, доставити документацію.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG