Доступність посилання

ТОП новини

Відставки в уряді: міністрів восени порахують?


Київ – В українському уряді найближчим часом можливі відставки. Найімовірнішими кандидатами на виліт називають міністрів освіти, економіки та силовиків. Утім, експерти схильні вважати, що серйозні перестановки в уряді відбудуться не раніше осені цього року.

Цього тижня інформація про можливі відставки міністрів часто з’являлася в українських мас-медіа. Експерти вважають, що ці чутки небезпідставні. Політолог Віталій Кулик вважає, що перша хвиля відставок відбудеться вже після травневих свят, а масштабні кадрові перестановки відбудуться восени.

«Очевидно, що буде переформатування уряду. Перша хвиля відбудеться вже в найближчий період, думаю, після травневих свят. А остаточне переформатування уряду – під нові завдання – вже восени. Мова йде про переформатування економічного блоку, можливе звільнення деяких силовиків. І очевидно, що в найближчий період має відбутися концентрація функцій управління урядом в руках Банкової», – зазначає політолог.

На думку Віталія Кулика, основа мета ймовірних перестановок – посилити керованість уряду з боку Президента. З огляду на це, він припускає, що найбільші заміни відбудуться на рівні заступників міністрів.

Янукович звільнить Азарова лише від безвиході


У колах, близьких до влади, обговорюють також і можливість відставки самого Прем’єр-міністра Миколи Азарова. На думку політолога Володимира Фесенка, відставка голови уряду можлива не раніше осені цього року. При цьому він наголошує, що прем’єром Президент пожертвує в останню чергу, бо Микола Азаров надто зручний на посаді голови Кабміну для глави держави.

«Дуже велику роль грає контраст між Азаровим і Януковичем. В Азарова відсутні амбіції. Це робоча конячка, готова брати на себе негативи. Знайти точно таку людину на посаду прем’єра буде дуже й дуже важко. Тому відставка Азарова відбудеться лише тоді, коли в Президента і сам Президент відчують, що іншого виходу більше немає», – наголошує Володимир Фесенко.

За його словами, рішення про відставки і нові призначення в уряді ухвалюватиме не Микола Азаров.

Таємниці «кабмінівського двору»

Конфліктні ситуації в Кабінеті міністрів останнім часом почастішали. Нещодавно віце-прем’єр Борис Колесников на знак протесту залишив засідання уряду. А цього тижня прем’єр Микола Азаров на засіданні уряду, перервавши промову, насварив міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балогу.

Народний депутат із групи «Реформи заради майбутнього» Тарас Чорновіл вважає такі випадки показовими.

«Ця команда далеко не одностайна. Там часто починають домінувати приватні інтереси. Друге, про що це може свідчити: низка міністрів мають достатньо сильну підтримку в адміністрації Президента, щоб іноді навіть демонстративно показувати, що Прем’єр-міністр не є для них реальним керівником», – каже Тарас Чорновіл.

Експерти припускають, що за умов, коли рейтинг Президента Віктора Януковича та Партії регіонів падає, а протестні настрої в суспільстві наростають, влада може вдатися до перестановок в уряду насамперед із метою зменшити рівень невдоволення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG