Доступність посилання

ТОП новини

Влада vs опозиція: а чи були реформи?


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Україна не отримає кошти Міжнародного валютного фонду без проведення пенсійної реформи, заявив віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, виступаючи у вівторок на саміті під назвою «Чи можуть справжні реформи бути втілені у життя?», ініційований британським виданням The Economist. Сергій Тігіпко також наголосив на тому, що уряд не збирається відмовлятися від реформування економіки. Натомість екс-прем’єр Юлія Тимошенко реформи уряду Азарова розкритикувала.

Віце-прем’єр Сергій Тігіпко однією з ключових вважає пенсійну реформу. Під час виступу на саміті він припустив, що її на розгляд Верховної Ради винесуть вже наприкінці травня або в червні.

«До кінця пояснити людям, що нам потрібно збільшувати мінімальний стаж для виходу на пенсію, що нам потрібно збільшувати вислугу років, – це складні речі, і люди завжди реагуватимуть на них негативно. Але я вважаю, що пенсійна реформа – це знакова річ, яку ми повинні ухвалити. Якщо нам це вдасться, то такому рішенню можна буде аплодувати», – додав він.

За словами Сергія Тігіпка, пенсійна реформа фактично є запорукою того, що Україна отримає черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду. Адже, вважає віце-прем’єр, інші способи зниження дефіциту бюджету, що є однією з головних вимог МВФ, наразі відсутні.

Сергій Тігіпко переконує, що не сумнівається в ефективності реформ уряду Азарова, однак наголошує на тому, що ці реформи мають проводитися максимально відкрито та прозоро.

Тимошенко називає реформи «непогано розрекламованими»

Юлія Тимошенко
Ефективність реформ ставить під сумнів екс-прем’єр, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За останній рік екс-глава уряду помітила лише дві реформи – конституційну та судову.

Водночас Тимошенко вважає їх радше «непогано розрекламованими», аніж ефективними.

«І вони проведені, але як вони проведені? Якщо у нас після проведення судової реформи є більше як 30 зауважень Венеціанської комісії, де кожне зауваження, по суті, говорить про те, що реформа, яка була проведена, остаточно перекреслила правосуддя, то з цього потрібно починати. Головне – в яку сторону рухаються реформи», – каже екс-прем’єр.

Юлія Тимошенко також назвала абсурдною ініціативу Кабінету Міністрів щодо ухвалення закону про легалізацію заробітних плат. За словами лідера «Батьківщини», для легалізації зарплат нині потрібен не закон, а зміни в податковій системі. «Для того, щоб легалізувати зарплатню, щоб її не платили в конвертах, потрібно зробити тільки одне – зняти зайві податки з фонду заробітної плати», – додає вона.

Уряд має налагоджувати контакт із громадськістю та бізнесом – екс-міністр економіки


Роман Шпек
Колишній міністр економіки, а нині старший радник одного з українських банків Роман Шпек у нагальності проведення економічних реформ в Україні не сумнівається. Однак однією з основних проблем ініційованих за останній рік реформ він називає низький рівень діалогу уряду з суспільством та бізнесом, яких ці реформи безпосередньо торкнуться.

«Їхні підходи до реформ більше нагадують боротьбу, а не співпрацю. Ми бачили, як приймався Податковий кодекс. Він пройшов у парламенті без обговорення, а після того кілометрові черги під офісами Податкової адміністрації показали, що, напевне, слід було деякі положення обговорювати і слухати різні точки зору», – зазначає він.

На думку Романа Шпека, болючими питаннями для української економіки лишаються проблемні банки та сектор торгівлі, зокрема, експорт. А кількавідсоткове зростання економіки за минулий рік, каже Шпек, виявилося недостатнім для подолання бідності в Україні та входження її у двадцятку високорозвинених країн у найближчому майбутньому. Про такий план у січні заявив Президент Віктор Янукович.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG