Доступність посилання

ТОП новини

Українські журналісти назвуть своїх ворогів


Київ – Сьогодні Незалежна медіа-профспілка назве ворога преси в Україні номер один. До «чорних списків» найзапекліших ворогів потрапили Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, із десяток чиновників та депутатів, а ще великі власники медіа. Напередодні Національна спілка журналістів вже оприлюднила свою версію ворогів преси, де перше місце посів народний депутат від Партії регіонів, музикант Ян Табачник. То ж за що стають ворогами української преси?

Ціла низка інцидентів стала для Незалежної медіа-профспілки України підставою внести Віктора Януковича до рейтингу «ворогів преси – 2010». Серед підстав – зникнення критики влади з сюжету каналу «1+1», присвяченому 100 дням президентства, заборона фотографувати кортеж Януковича журналістам газети «Вечірні вісті» або ж неможливість поставити запитання на прес-конференції українського керівника і президента Росії Дмитра Медведєва.

Іще одна з причин – те, як журналіст телеканалу СТБ Сергій Андрушко у червні минулого року відчув на собі міць охоронців Віктора Януковича.

Інцидент трапився під час відвідин Президентом виставки «Агро-2010». Журналіст намагався пройти за своїм оператором, який пішов у напрямку, де перебував Президент. Але охоронці зупинили журналіста.

«Після того випадку, коли охорона Президента поклала мене на асфальт, я намагався знайти правди в українських судах, – розповідає Андрушко. – Але суди не помітили жодних порушень прав людини. Факт того, що правоохоронні органи застосували силу проти журналіста, вони вважають обґрунтованим».

Наступного дня після інциденту Управління державної охорони оприлюднило на своєму сайті офіційне вибачення за непорозуміння з журналістом. Але, як каже Сергій Андрушко, особистих вибачень охоронців Президента він не дочекався. Якщо ситуацію не вдасться вирішити в Україні, журналіст має намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

У чорному списку Незалежної медіа-профспілки також і медіамагнати Ігор Коломойський та Мохаммад Захур, Прем’єр-міністр Микола Азаров та народний депутат Михайло Чечетов.

Ян Табачник переконаний: його слова не подобаються, бо він каже правду

А от рейтинг ворогів преси від Національної спілки журналістів України цього року очолив музикант, народний депутат України від Партії регіонів Ян Табачник, який в ефірі телеканалу КРТ назвав більшість журналістів у країні холуями.

У коментарі Радіо Свобода Ян Табачник підтвердив свою позицію щодо журналістів. «Я від своїх слів не відмовляюся. 85% журналістів у країні, як зараз у черговий раз показує ситуація, продажні і замовні, – наголосив народний депутат. – Так їм не подобається, що я це говорю, але я ж кажу правду. І усі знають, що це правда».

Водночас ані Віктор Янукович, ані Микола Азаров до рейтингу Спілки журналістів не потрапили. Її голова Ігор Лубченко пояснив Радіо Свобода, що списки формували за поданням журналістських організацій та редакційних колективів. «Кого нам подали, тих ми і поставили. І ставили ми за тим, як подавали, а не в алфавітному порядку чи за важливістю», – переконує голова НСЖУ.

Натомість список ворогів преси за версією Незалежної медіа-профспілки формували після вивчення найяскравіших та частих порушень, говорить голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов. «Якщо ж порівнювати Яна Петровича Табачника з Віктором Федоровичем Януковичем, то Ян Табачник – це буде попса, який висловився некоректно на адресу журналістів. Мало хто про них не висловлювався, – підкреслив журналіст. – А Віктор Янукович вжив системних заходів для того, щоб придушити свободу слова в Україні. Я думаю, що це просто різні вагові категорії».

Між тим нещодавно Президент Віктор Янукович вкотре заявив, що захист вільної преси та свободи слова є пріоритетом його політики.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

XS
SM
MD
LG