Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Дем’янюка критикує обвинувачення, висунуте його клієнту


Іван Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)
Іван Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)

Німеччина – Після висунутого обвинувачення у справі 89-річного Івана Дем’янюка, якому закидають причетність до вбивства 1943 року майже 28 тисяч євреїв у нацистському концтаборі смерті «Собібур», більш, так би мовити, «публічним» став його мюнхенський адвокат. В інтерв’ю Радіо Свобода Ульріх Буш розкритикував обвинувачення і висловив сумнів, що його підзахисний доживе до кінця процесу.

– Дем’янюк почувається погано. Стан його здоров’я значно погіршав. Якщо в Америці він ще самостійно ходив, з допомогою піднімався, то сьогодні він прикутий до візка. Він може зробити лише кілька кроків, спираючись на спеціальний пристрій, і відразу втомлюється. Крім того, погіршала його здатність ментально концентруватися. Можна говорити про стале погіршення.

– Згідно з висновками лікарів, стан здоров’я пана Дем’янюка дозволяє розпочати процес у його справі. Ваша оцінка – чи в стані ваш клієнт стежити за процесом?

– На мою думку, це абсолютно виключено. Це просто безвідповідально. На третій день процесу потрібно ще пам’ятати, що відбувалося в перший день, щоб можна було себе захистити. Пан Дем’янюк цього безперечно не може. На п’ятий день він забуде все, що було на третій день, а на сьомий день вже не пам’ятатиме про події четвертого дня. Як може така людина в такому віці та ще й на такому складному процесі з такими складними питаннями захищати себе у фактичному й правовому сенсі? Це виключено.

– Минулого тижня пану Дем’янюку офіційно висунули обвинувачення. Як би Ви його прокоментували?

– Це обвинувачення – ніщо інше, як повторення заключного звіту Центрального відомства (Центрального відомства земельної юридичної адміністрації з розслідування націонал-соціалістичних злочинів у Людвіґсбурзі – ред.). Воно містить всі ті самі помилки, які зробило й Центральне відомство. На мою думку, обвинувачення є нерішучим. Його, на мою думку, не можна приймати, оскільки в жодному місці обвинувачення не доводить присутності пана Дем’янюка в ті дні, коли прибули ці потяги до табору смерті «Собібур».

– Якими будуть ваші подальші кроки, як адвоката?

– Ми звернемося з клопотанням до земельного суду Мюнхен II, куди була направлена справа, про недопущення обвинувачення й про закриття справи.

– Чи плануєте Ви й надалі оскаржувати депортацію пана Дем’янюка до Німеччини і звертатися до Європейської судової палати з прав людини?

– Ми маємо ще в адміністративному суді в Берліні головне провадження стосовно видворення. Безперечно, й у цьому питанні ми звернемося до Європейської судової палати, оскільки німецькі суди залишили цю завуальовану видачу без заперечень. Слід враховувати, що після цього видворення й у випадку виправдання Дем’янюк не зможе повернутися назад до США до своєї родини. Це грубе порушення гідності людини й заборони негуманного поводження, і ми в будь-якому разі використаємо кожну інстанцію, яку тільки можна.

– Коли, за Вашими оцінками, процес може розпочатися і як довго він триватиме?

– У випадку прийняття обвинувачення процес розпочнеться, судячи з усього, в середині жовтня.

– Як довго може тривати процес?

– Якщо процес справді розпочнеться, тоді, на мою думку, слід рахуватися з тим, що він триватиме десь 4-6 років. Передумовою для цього є те, що мій підзахисний ще житиме 4-6 років. Однак медики в червні встановили для нього середню ймовірну тривалість життя – 16 місяців. Тепер це вже 15 місяців. З огляду на це можна бути впевненим, що мій підзахисний уже не доживе до закінчення процесу.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG