Доступність посилання

ТОП новини

Дата депортації Дем’янюка до Німеччини залишається невідомою


Іван (Джон) Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)
Іван (Джон) Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)

Берлін – Українець Іван Дем’янюк, якого звинувачують у скоєнні військових злочинів під час Другої світової війни, продовжує чинити опір примусовій депортації зі США. Наприкінці минулого тижня він, хоча й зазнав чергової юридичної поразки, однак, судячи з усього, вже мало хто розраховує на його швидку передачу мюнхенським органам юстиції. Принаймні, такі сумніви можна зустріти в німецькій пресі.

Німецька газета «Süddeutsche Zeitung» посилається на американські та німецькі джерела, які повідомляють, що більше не слід разраховувати на швидку передачу Івана Дем’янюка Німеччині.

Видання також наводить слова його сина, який на запит газети заявив про намір звернутися до судових інстанцій, щоб заблокувати депортацію свого батька до Мюнхена. Ні в Берліні, ні у Вашингтоні поки що ніхто не береться називати точну дату, коли Дем’янюка вишлють зі США до Німеччини.

«Доказів є достаньо»

Мюнхенська прокуратура звинувачує Івана Дем’янюка в сприянні у вбивстві близько 29 тисяч євреїв.

1943-го року він упродовж півроку служив наглядачем у нацистському концентраційному таборі смертників «Собібор» на території окупованої Польщі. Дем’янюк відкидає такі закиди на свою адресу. У німецькому Центральному відомстві з розслідування злочинів націонал-соціалістів, однак, переконані, що доказів уже зібрано достатньо. Перевірили на автентичність і старе посвідчення Дем’янюка.

«Враховуючи всі дані, які ми маємо, можна стверджувати про справжність посвідчення. У цьому немає жодного сумніву. Власне, тому після проведення попереднього розслідування ми й передали справу далі до прокуратури. Ми переконані, що наших доказів достатньо, щоб притягти його до відповідальності за скоєні злочини», – сказала представниця Центрального відомства з розслідування злочинів націонал-соціалістів Кірстен Ґьотцен в в інтерв’ю Другому каналу німецького телебачення ZDF.

Попри затримку з висиланням Дем’янюка до Німеччини, його мюнхенські адвокати, все ж, роблять необхідні приготування й на випадок, коли клієнт прибуде. За інформацією німецьких ЗМІ, серед іншого, вони хочуть домогтися, щоб Дем’янюка відразу не відправили до в’язниці.

Родичі загиблих гуртуються

Тим часом, як повідомило видання «Spiegel», у Нідерландах сформувалася група родичів тих євреїв, які були замордовані в «Собіборі». Вони прагнуть також виступити у ролі позивачів на процесі проти Дем’янюка.

Кельнський юрист Корнеліус Нестлер, який консультує групу, пояснив, що «метою цих людей є не помста, а встановлення справедливості».

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG