Доступність посилання

ТОП новини

Мюнхенський суд видав ордер на арешт Івана Дем’янюка


Посвідчення охоронця табору «Травнікі» на ім’я Іван Дем’янюк. Під датою 27.3.1943 записано переведення до табору «Собібур». У радянських архівах дописали російський переклад.
Посвідчення охоронця табору «Травнікі» на ім’я Іван Дем’янюк. Під датою 27.3.1943 записано переведення до табору «Собібур». У радянських архівах дописали російський переклад.

Німеччина – Мюнхенський суд видав ордер на арешт українця Івана Дем’янюка, як стверджують, колишнього наглядача нацистських концтаборів. Йому закидають причетність до знищення тисяч євреїв. Отже, тепер більше нема сумніву, що процес у його справі планують провести саме в баварській столиці.

Відомство з розслідування злочинів нацистів у Людвіґсбурґу ще восени минулого року завершило попереднє розслідування у справі Івана Дем’янюка й передало документи до мюнхенського суду.

Перед тим, як видати ордер на арешт підозрюваного у скоєнні воєнних злочинів, баварська юстиція вирішила, однак, ще раз все ретельно й досконало перевірити.

Спочатку визначали, чи справді процес у справі Дем’янюка має відбуватися в Мюнхені. Сюди підключили навіть Федеральну судову палату. Врешті-решт ця структура дала «зелене світло», оскільки перед від’їздом до США Дем’янюк у 1951 році кілька місяців перебував в одному з таборів для втікачів у Баварії.

Крім того, мюнхенська прокуратура вирішила ще раз перевірити справжність посвідчення табірного охоронця Дем’янюка, а також спрямувала запит до Ізраїлю допомогти в пошуку свідків, які були б готові виступити перед судом.

Мюнхенська юстиція не хоче провалу процесу

У Мюнхені наполягають на ретельній підготовці до процесу, щоб уникнути його провалу. «Ми хочемо уникнути того, щоб під час процесу виникали докази, які можна було перевірити раніше», – наголосив представник мюнхенської прокуратури.

Раніше одна справа проти Дем’янюка вже провалилася. 15 років тому він постав перед судом в Ізраїлі, і 1988 року йому винесли смертний вирок. Але 1993 року Верховний суд Ізраїлю був змушений скасувати вирок через брак доказів. Після цього Дем’янюк повернувся до Сполучених Штатів, де він живе досі.

Під час процесу в Ізраїлі йшлося передусім про нібито діяльність Дем’янюка в концтаборі «Треблінка». Цього разу в центрі уваги перебуває інший концтабір, а саме «Собібур». За словами керівника Відомства з розслідування злочинів нацистів у Людвіґсбурзі Курта Шрімма, Дем’янюк працював у цьому концтаборі наглядачем у 1943 році.

На відміну від інших концтаборів, «Собібур» був виключно табором для знищення, тобто туди відправляли людей для ліквідації. Це була єдина мета цього концтабору, і тому, як зауважив Шрімм, колишні наглядачі, що там працювали, не можуть виправдовувати себе тим, що начебто нічого не знали про його мету.

США пропонують Німеччині допомогу

Тим часом США заявили про готовність допомогти Німеччині в цій справі. Як сказала одна з представниць американського міністерства юстиції, держдепартамент і міністерство юстиції перебувають у тісному контакті з відповідними німецькими структурами.

«Ми й надалі пропонуватимемо нашу допомогу», – цитує німецьке інформаційне агентство DPA речницю міністерства юстиції США.

Тим часом сам Іван, або, як його звуть у США, Джон Дем’янюк завжди заперечував звинувачення на його адресу. Зараз його захист продовжують його родичі, бо здоров’я самого 88-річного Дем’янюка вже надто слабке.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG