Доступність посилання

ТОП новини

Справа Гонгадзе знову стає передвиборним піаром


Київ – Гра на президентський рейтинг чи просто збіг обставин? Чому місце переховування Олексія Пукача, якого шукали упродовж шести років, стало відоме лише тепер? Деякі політики та оглядачі погоджуються: вбивство Гонгадзе вкотре стане елементом передвиборної компанії. При цьому не виключено, що це далеко не остання гучна справа, яка використовуватиметься під час нинішніх президентських перегонів.

Однією із передвиборних обіцянок Віктора Ющенка у 2004 році було розкриття найрезонансніших вбивств «епохи Кучми», серед яких і вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Схоже на те, що ця обіцянка може бути реалізована тепер, 5 років по тому, коли фактично розпочалася уже наступна президентська кампанія.

«Справа честі і для мене, перш за все, розслідування вбивства Гії Гонгадзе. Бо це змагання між двома силами – добра і зла. Сьогодні Україна стає свідком найпринциповішої кримінальної справи», – заявив Віктор Ющенко у середу. А в четвер Президент звернувся до Генерального прокурора Олександра Медведька із проханням щоденно інформувати його про перебіг досудового слідства у справі про вбивство журналіста Гонгадзе.

При цьому Президент не оминув можливості згадати і про справу Віктора Лозінського. За словами його прес-секретаря Ірина Ванникової, Віктор Ющенко вимагає від правоохоронців ефективніше розслідувати загибель селянина Валерія Олійника.

Тоді як Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, якій справа Лозінського не грає на користь, а справа Гонгадзе додає бонусів її конкуренту Віктору Ющенку, демонструє зацікавленість, щоб Олексій Пукач почав говорити.

«На цей раз будуть притягнуті до відповідальності якраз замовники цього вбивства, які зараз продовжують розкішно собі жити», – зазначила голова уряду.

Збіг обставин?


Протягом шести років лунали різні версії, де може переховуватися Олексій Пукач. За однією інформацією, він ховався від слідства в Ізраїлі, інші ж висловлювати гіпотезу, що його немає у живих. Проте, як з’ясувалося, розшукуваний генерал весь цей час був в Україні, під носом у тих, хто його шукав. Але, за словами колишнього речника голови СБУ, а нині редактора інтернет-видання ОРД Станіслава Речинського, те, що Пукача вдалося знайти саме на початку президентської кампанії, збіг обставин.

«Пукача шукали дуже старими методами контррозвідувального пошуку. Це були перевірки його родичів, зв’язків, мобільного трафіку. Тобто, традиційні пошукові методи. І те, що його вдалося знайти саме до початку президентської кампанії, у це важко повірити, але це насправді збіг обставин», – сказав Радіо Свобода Станіслав Речинський.

Далі буде

Однак, деякі експерти вважають, що затримання Пукача і чергова активізація розслідування вбивства Гонгадзе – це далеко не остання гучна справа перед президентськими виборами 2010 року. Чим ближче до дати виборів, тим кількість таких справ збільшуватиметься, вважає політолог Кость Бондаренко.

«Ближче до виборів це будуть спроби використовувати різноманітні гучні справи у політичних цілях, – зазначає політолог, – цілях росту чи, навпаки, приниження рейтингів. Будуть найрізноманітніші справи, починаючи від справи Чорновола, отруєння Ющенка, до викриття різноманітних махінацій, пов’язаних із діяльністю тих чи інших політиків, викриття зв’язків політиків із сумнівними особами чи середовищами, закордонних зв’язків політиків. Тобто, традиційний арсенал передвиборної кампанії. Це буде війна всіх проти всіх».

Вдова Георгія Гонгадзе Мирослава в інтерв’ю Радіо Свобода висловила думку, що справа Гонгдзе вплинула, впливає і впливатиме на результати президентських виборів, оскільки у цій справі замішано багато політичних сил.

«І оскільки ці політичні сили борються між собою, це завжди було засобом для того, щоб відкрити і оприлюднити нову інформацію у цій справі. Тому цей політичний зв’язок спостерігається дуже конкретно», – заявила Мирослава Гонгадзе.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG