Доступність посилання

ТОП новини

Дипломата – за дипломата, двох – за двох?


Київ – Між Києвом та Москвою розгорівся черговий дипломатичний скандал. МЗС Росії запропонувало українській стороні достроково завершити місію генерального консула України у Санкт-Петербурзі та одного із радників посольства України у Москві. Таке рішення у Білокам’яній називають «симетричною відповіддю на рішення української влади достроково завершити діяльність двох російських дипломатів».

Щоб повідомити про бажання достроково завершити місію українського генконсула у Санкт-Петербурзі та одного із радників українського посольства у Москві, посла України у Росії Костянтина Грищенка викликали у російське МЗС. Своє рішення російська сторона пояснює «недружніми діями української влади відносно двох дипломатичних представників Росії в Україні: генконсула в Одесі та старшого радника російського посольства».

В українському МЗС розглядають «дзеркальну» реакцію Москви щодо українських дипломатів, як «небажання розвивати рівноправне партнерство з Україною», і висловлюють жаль у зв’язку з «демаршем» російського МЗС. У відомстві наголошують, що останнім часом українська сторона неодноразово звертала увагу колег, що деякі російські дипломати займаються «діяльністю несумісною з їхнім статусом».

«Шпигунські пристрасті»

Джерело Радіо Свобода, близьке до дипломатичних кіл, повідомило, що українська сторона звинувачувала Лисенка та Грачова «у належності до спецслужб».

«Обидва цих дипломати, що Грачов у Одесі, що Лисенко, який відповідав за Чорноморський флот у Севастополі мають безпосереднє відношення до спецслужб. Причому, Лисенко – це полковник, який займався агентурною розвідкою, вербував людей, проводив зустрічі, передавав конкретні завдання. Ці двоє людей працювали «у нахабну», – зазначив співрозмовник Радіо Свобода.

Росія зреагувала неадекватно

Голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, який свого часу очолював українське МЗС, вважає, що з точки зору міжнародного права дії Москви є неадекватними.

«З одного боку йдеться про виселення російських розвідників, – каже він. – Тих людей, через яких здійснюється підривна діяльність проти української держави через фінансування підривної діяльності російської п’ятої колони. А з іншого боку – спроби зробити відповідь стосовно чистих українських дипломатів – це не є адекватною відповіддю».

А Україна дала підстави?

Ситуація щодо чергового українсько-російського дипломатичного скандалу є дуже неоднозначною, зауважила у розмові з Радіо Свобода представниця Партії регіонів Ганна Герман. «В Україні давно нема міністра закордонних справ. А деякі невиважені заяви «гарячих» голів весь час провокують напруження у відносинах, – зазначає пані Герман. – Все це провокує те, що українська зовнішня політика сьогодні є невиразною, незрозумілою, а часом навіть шкідливою. Вона призводить до загострення з нашими найближчими сусідами, зокрема, з Росією».

Українське МЗС майже півроку працює без голови. Після того, як взимку Верховна Рада звільнила з цієї посади Володимира Огризка, парламентарі так і не спромоглися призначити нового керівника.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG