Доступність посилання

ТОП новини

Новий дипломатичний скандал – спроба Росії залишити Чорноморський флот в Україні?


Севастополь – Київ – Україну покидає радник російського посольства з питань Чорноморського флоту Володимир Лисенко. Що це? Початок дипломатичної війни за зони геополітичного впливу чи просте закінчення повноважень? Думки експертів розділилися, а Міністерство закордонних справ України відмовляється від коментарів. У російському ж МЗС вважають, що Лисенко став розмінною монетою в міжусобицях українських політиків, і обіцяють різку відповідь.

Радник посла Росії в Україні з питань Чорноморського флоту Володимир Лисенко став відомим своїми неоднозначними заявами. Зокрема, нещодавно російський дипломат сказав, що зміна орендної плати за базування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні є прецедентом для перегляду угод щодо статусу Криму і належності його до України. Невдовзі після цього Володимир Лисенко отримав вимогу МЗС України покинути українську територію. Днями дипломат повертається до Москви.

За неофіційною інформацією з українських дипломатичних кіл, Лисенка відкликали до Росії в рамках планової ротації, оскільки він вичерпав максимальний термін свого перебування в Україні.

Раніше деякі українські видання пов’язували припинення повноважень Лисенка з серією випадків, коли українські правоохоронці затримували вояків Чорноморського флоту Росії за те, що ті перевозили українською територією ракети, бронетранспортери та інші озброєння, не узгоджуючи своїх дій з українською владою, як це передбачено в угодах про базування Чорноморського флоту в Криму.

МЗС та ЧФ Росії не дійшли спільної думки?

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров в інтерв’ю російським ЗМІ зазначив, що озброєння перевозили у суворій відповідності до угод, а звільнення російського дипломата – спроба частини політиків України здобути симпатії виборців. І додав, що це «недружні дії на адресу Росії, і це питання не залишиться без наслідків».

Натомість головнокомандувач Військово-морськогого флоту Росії Володимир Висоцький порушення з боку флоту визнав. «Я визнаю, що за певними позиціями були порушення російської сторони. І главкомат збройних сил це буде розслідувати. Якщо виявимо винних осіб, покараємо їх серйозно», – заявив Висоцький.

Чи є однією з «винних осіб» радник посла Росії Володимир Лисенко? І хто спричинився до його відкликання, Росія чи Україна?

Речник МЗС України Василь Кирилич коментувати причини висилки російського дипломата відмовився. «Я вже коментував, говорив про це, що цю тему я не коментую. Щодо Чорноморського флоту, то це не має ніякого стосунку до від’їзду Лисенка», – зауважив він.

Дії Чорноморського флоту не можуть бути причиною виїзду дипломата, зазначає експерт Центру геополітичних проблем Чорноморського регіону «Номос» Сергій Кулик. «Конкретно з перевезенням ракет пов’язувати виїзд Лисенка не можна, – каже він. – Це компетенція головнокомандувача флоту, а не радника посла. Серед його функцій немає повноважень втручатися у повсякденне життя флоту».

Висилка дипломата як підстава для тиску на Україну

А політолог Віктор Небоженко бачить у цьому інциденті спробу спровокувати дипломатичну напругу під час візиту до України патріарха Кирила. Причому, така напруга вигідна і українським, і російським політичним колам. Погоджується з останнім твердженням і експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

«Заяви Лисенка і перевезення ракет – все слід розглядати в комплексі, – наголошує Нагірний. – Це спроба встановити нові стосунки в питаннях Севастополя і міждержавних відносин довкола Криму. Російська сторона прагнула спровокувати скандал, щоб досягти певних позицій. Зокрема – продовження перебування Чорноморського флоту в Україні після 2017 року».

Експерт вважає, що прецедент із Лисенком – це лише один із елементів великої багаторічної стратегії, яку вибудувала Російська Федерація щодо Криму і Севастополя зокрема. За прогнозом Володимира Нагірного, наступними кроками з боку Москви стануть різкіші висловлювання у пресі на адресу України в російських ЗМІ, і, можливо, вимоги щодо відкликання когось із українських дипломатів із Москви.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG