Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові поставили під сумнів без’ядерний статус України?


Фронтовий бомбардувальник СУ-24МР (саме на літаки цієї моделі не дозволили подивитися українським військовим експертам)
Фронтовий бомбардувальник СУ-24МР (саме на літаки цієї моделі не дозволили подивитися українським військовим експертам)

Севастополь – У Криму – черговий українсько-російський скандал довкола Чорноморського флоту Росії. У четвер із джерел близьких до командування українського флоту в Криму стало відомо, що російські військові не дозволили українським інспекторам перевірити наявність ядерної зброї на кількох літаках, що базуються на аеродромі Гвардійське під Сімферополем. Радіо Свобода намагалося отримати пояснення від Міністерства оборони у Києві, але в четвер реакції ми отримати не змогли.

Українсько-російська комісія працює на підставі протоколу про порядок заміни бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації літаків типу СУ-17 на літаки типу СУ-24 від 2000 року. Росіяни погодилися, що українська сторона двічі на рік перевірятиме літаки СУ-24, з метою визначення того, чи можуть ці засоби використовувати ядерні боєприпаси. І саме на такій підставі українська сторона погодилася замінити застарілі літаки на більш сучасні.

Остання така перевірка проходила в 43-му окремому морському штурмовому авіаційному полку Чорноморського флоту, який базується у Гвардійському під Сімферополем, із 16 по 17 червня. Про підсумки її стало відомо лише зараз. Як повідомили Радіо Свобода представники проекту «Флот – 2017», в алгоритм перевірки входить огляд пультів управління озброєннями в кабіні під фюзеляжем літака, а також місця кріплення на крилах. І комісія оглянула лише 17 літаків СУ-24, тоді як у Гвардійському дислокуються 22 російські «СУ-шки».

Один літак, за словами росіян, у цей час перебував на території Російської Федерації, а ще чотири літаки просто не дали оглянути українським учасникам перевірки.

Літак СУ-24 МР: базувати в Україні можна, дивитися – ні?

Представники і української, і російської сторін підписали відповідний акт, де зазначено, що чотири літаки не були оглянуті. Командування Чорноморського флоту Російської Федерації за традицією відмовилося прокоментувати Радіо Свобода цей інцидент. Проте з російських військових джерел стало відомо, що позиція Росії полягає в тому, що перевірка чотирьох літаків СУ-24 МР (саме на них не дозволили подивитися українським військовим експертам), не передбачена протоколом. На думку росіян, вони не є СУ-24 – оці дві букви відіграли свою роль.

Тоді як українська сторона , коли давала дозвіл на заміну літаків, вела мову лише про СУ-24. На час підписання протоколу росіяни говорили, що і вони, і СУ-24 МР – один і той самий літак, просто інша модифікація. Тепер аргументи інші.

Неперевірені літаки брали участь у війні з Грузією

Українські військові експерти у Севастополі вважають, що російські військові поставили під сумнів без’ядерний статус України. Керівник проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук каже, що тепер ніхто не знає, чи є на неперевірених російських літаках ядерна зброя чи її носії.

Для України цей контроль важливий ще й тому, що літаки з Гвардійського під час російсько-грузинської війни вели розвідку грузинської території та її морської акваторії. У разі повторення конфлікту ці СУ- 24 МР, на думку експертів, зможуть не лише шпигувати, але й брати безпосередню участь у військових діях.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG