Доступність посилання

ТОП новини

Чи готує Росія перебазування Чорноморського флоту РФ із Севастополя до Новоросійська?


Штаб ЧФ Росії у Севастополі під посиленою охороною
Штаб ЧФ Росії у Севастополі під посиленою охороною

Севастополь – Цього тижня світова інформагенція Reuters повідомила, що Росія готується вивести свій флот із Севастополя. Мовляв, до 2016 року планується збудувати нову базу для Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. На це начальник Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації Микола Макаров заявив, що Росія не збирається покидати базу в Севастополі, а в Новоросійську будує об`єкти для флоту. У вівторок голова російської Федеральної агенції спеціального будівництва Микола Аброськін повідомив, що головний пункт базування кораблів і суден Чорноморського флоту на території Російської Федерації в Новоросійську повністю почне функціонувати лише 2020 року.

Тим часом і в українському Криму, де зараз тимчасово базується російський флот, скептично ставляться до повідомлень про інтенсивне будівництво нової військово-морської бази у Новоросійську. Свідчення того, що Чорноморський флот Росії готується до свого перебазування до Новоросійська достатньо, але всі вони побічні і їх можна трактувати по-різному.

Відомо, і про це вже неодноразово повідомляло Радіо Свобода, що зараз на Чорноморському флоті тривають масові скорочення військовослужбовців і цивільного персоналу. Останнє повідомлення на цю тему – за 13 липня: від початку року звільнено 1 тисячу 300 осіб, ближчим часом ця доля чекає ще 5 тисяч 100 цивільних службовців. Загалом у планах звільнення близько 10 тисяч осіб – кожного другого, хто працює в установах, підприємствах та військових частинах Чорноморського флоту Росії в Криму.

Розформовуються і ліквідуються низка допоміжних флотських структур – Будівельне управління ЧФ Росії, кілька судноремонтних заводів і майстерень. Уже цього року російський уряд припинив фінансування ремонту підводного човна Б-380 (колишній «Горьковскій комсомолєц») – одного з двох, що залишилися на Чорноморському флоті Росії. А наприкінці минулого року також припинене фінансування ремонту великого протичовневого корабля «Очаков». Обидва плавзасоби виведені зі складу ЧФ, і їх тепер чекає утилізація. Нові кораблі, що надходять на флот, розташовуються лише в Новоросійську.

Україні радять змінити тактику

Втім, військові експерти пов’язують все це не з планами перебазування, а з фінансово-економічними труднощами, з якими під час кризи зіштовхується Москва. Військово-морський експерт, керівник проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук каже, що насправді будівництво нової бази ЧФ Росії у Новоросійську йде невисокими темпами. І нинішній сплеск інформації на цю тему він пов’язує з намаганнями Москви відволікти увагу від недавнього скандалу з перевезенням вулицями Севастополя російських крилатих ракет.

Дмитро Тимчук також радить офіційному Києву змінити свою політику стосовно Чорноморського флоту Росії: з постійного нагадування про необхідність готуватися до виведення – на вимоги про переведення командного пункту ЧФ на російську територію. За його словами, це буде сигналом про конструктивну позицію російської сторони у питанні 2017 року.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG