Доступність посилання

ТОП новини

Ціна пісні. Відлуння Євробачення в Азербайджані


Вірменський дует Ануш та Інга
Вірменський дует Ануш та Інга

Баку – Пересічних громадян Азербайджану викликають на допит через те, що вони проголосували за вірменську пісню на Євробаченні. Мешканця азербайджанської столиці Баку Ровшана Насірлі минулого тижня допитали в Міністерстві національної безпеки. В чому він винний? А в тому, що на цьогорічному пісенному конкурсі Євробачення він проголосував за вірменського конкурсанта.

Пісенний конкурс «Євробачення» вже давно позиціонує себе, як подію, під час якої глядачі в Європі та поза її межами можуть забути про політику та насолоджуватися шоу, яке триває до пізнього вечора. Але коли «Євробачення» пішло далі на схід, старі політичні суперечки почали затьмарювати заяви організаторів конкурсу про те, що це «чистої води забава».

Ровшан Насірлі, молодий прихильник «Євробачення», який живе в Баку, розповів, що минулого тижня його викликали в азербайджанське Міністерство національної безпеки: «Вони просили пояснити, чому я проголосував за Вірменію. Вони сказали, що це питання національної безпеки. Вони намагалися психологічно на мене тиснути: «В тебе що, немає почуття національної) гордості? Як так сталося, що ти проголосував за Вірменію?» Вони примусили написати мене пояснювальну записку і відпустили», – сказав Насірлі.

Музична дуель

43 азербайджанці проголосували за пісню «Ян-Ян» вірменського дуету Інги та Ануша. Насірлі, як і решта, проголосував, відіславши смску зі свого мобільного телефону. Він і уявити не міг, що через це його будуть допитувати працівники органів національної безпеки. Натомість більше тисячі вірмен проголосували за азербайджанську команду.

Азербайджан та Вірменія досі не знаходять виходу з довготривалої суперечки щодо Нагірного Карабаху. Ця територія в переважній більшості населена вірменами, але знаходиться на азербайджанській території. Баку заявляє, що Нагірний Карабах не дотримується принципів територіальної цілісності Азербайджану, і що він має перейти під повний азербайджанський контроль. Стосунки між двома країнами залишаються холодними, навіть при тому, що дві сторони ніби-то наближаються до вирішення конфлікту.

Тінь конфлікту, який триває вже 21 рік, можна було побачити і під час цьогорічного пісенного конкурсу. Вірменські виконавці викликали шквал емоцій, бо у відео-декорації їхнього виступу дует хотів використати зображення меморіалу в Нагірному Карабасі, який має особливе значення для карабаських вірмен. Росія, яка приймала пісенний конкурс Євробачення 2009, попросила, щоб зображення прибрали. Але Вірменія підлила олії у вогонь, коли її учасник Сірушо, який представляв Вірменію у 2008 році, з’явився на сцені з фотографією того ж меморіалу у руках.

Антипатія на офіційному рівні може привести до упереджень і між пересічними вірменами та азербайджанцями. Але не завжди. У випадку з Євробаченням, Насірлі надав перевагу вірменському номеру, бо він звучав «більш азербайджанським», ніж виступ його власної країни – дуету маловідомої співачки з Азербайджану в дуеті з поп-зіркою Арашем, який народився в Ірані, а живе – у Швеції: «Я голосував за Вірменію в знак протесту проти того, що Араш представляв Азербайджан. Вірменська пісня по стилю була набагато ближчою до Азербайджану, ніж пісня Араша».

Наступ на свободу

Журналісти Азербайджанської служби Радіо Свобода поспілкувалися з Ровшаном Насірлі після того, як він залишив коментар про те, що з ним сталося на веб-сайті Радіо Свобода. Він сказав, що не бачить нічого поганого в тому, що проголосував за Вірменію. «Якщо азербайджанські парламентарі можуть їздити у Вірменію, тоді що поганого в тому, що я проголосував за вірменську пісню? Я їм сказав: «Якщо ви не хочете, щоб люди голосували за Вірменію, то навіщо брати участь у тому ж конкурсі, що і вони?» – згадує молодий азербайджанець.

Представники Міністерства ніяк не прокоментували історію Насірлі. Але цей випадок сколихнув спільноту азербайджанських правозахисників. Один з них Аваз Хасанов назвав цей крок «неймовірним». Він попередив, що в Азербайджані за президентства Ільхама Алієва, спостерігається постійний наступ на громадянські права: «В цій справі немає жодних державних секретів. Це був відкритий конкурс. Люди просто висловлювали свою думку. Обмеження вибору людини в такий очевидний спосіб нічим добрим для країни не закінчиться. Якщо всі смски читаються, а телефони – прослуховуються, то ця країна – просто поліцейська держава, в якій за людьми постійно стежать».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG