Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба Альцгеймера помолодшала і продовжує прогресувати


Комп'ютерна томографія голови хворої на хворобу Альцгаймера та здорової людини
Комп'ютерна томографія голови хворої на хворобу Альцгаймера та здорової людини

Прага – Кількість хворих у світі на хворобу Альцгеймера, відому також як деменція, подвоюється кожні 20 років, і до 2030 року сягне 66 мільйонів хворих. Про це йдеться у результатах дослідження британських вчених із King’s College London. В Україні, за даними Інституту геронтології, на цю недугу страждає кожна десята людина похилого віку.

Хворобу Альцгеймера вважають однією з найменш вивчених у світі. Досі не існує тесту, який би діагностував цю хворобу, невідомі причини цього захворювання, а отже немає правил, як його уникнути. Хвороба уражає людей, незалежно від їхньої національності чи соціального статусу.

Перше, чим відрізняються хворі на Альцгеймера, це часткова втрата пам’яті, дезорієнтація в часі й просторі, труднощі у спілкуванні та підборі правильних слів. Із часом хвороба призводить до повного розладу психіки.

Хвороба Альцгеймера молодшає через завантаженість мозку?

За статистикою, деменція уражає передовсім літніх людей. Проте останніми роками хвороба молодшає, наголошує сімейний лікар Галина Долюк. Наймолодша людина, яка захворіла на Альцгеймера, мала 28 років. «Кожен орган повинен мати режим праці та відпочинку, а мозок – тим більше. Причиною помолодшання хвороби став дуже насичений ритм життя, потік інформації потрібної й непотрібної. Мозок відпочиває мало. Колись хвороба проявлялась після 80 років, а тепер після 55 років»,– зазначила у розмові з Радіо Свобода Галина Долюк.

За радянських часів вивченню деменції приділяли дуже мало уваги. Хворим із симптомами цієї хвороби ставили діагноз атеросклероз. Однак насправді ця хвороба не уражає кровоносних судин, як це відбувається у склеротиків, деменція пов’язана з руйнуванням нервових клітин.

В Україні немає об’єктивної статистики хворих на Альцгеймера


Лише 15 років тому вже в незалежній Україні медики заговорили про серйозність захворювання Альцгеймера та необхідність вивчення цієї хвороби. Сьогодні її спеціалізовано досліджують у департаменті вікових змін нервової системи при Інституті геронтології у Києві.

Завідувач відділенням Наталія Бачинська розповіла Радіо Свобода, чому в Україні, за статистикою, рівень захворюваності на деменцію невисокий. «В Україні ставлять діагноз «хвороба Альцгеймера» вже на вираженій стадії захворювання. А на початковій стадії, як правило, хворий лікується у невропатолога, – каже вона. – Невропатолог не завжди ставить діагноз «хвороба Альцгеймера», а пише, наприклад, якісь когнітивні порушення. В такому випадку діагноз не фіксується. Але це не так вже й погано, адже для хворого хвороба Альцгеймера – це ярлик».

Скільки людей в Україні помирає щороку від хвороби Альцгеймера, невідомо. За словами геронтолога Наталії Бачинської, Міністерство охорони здоров’я веде статистику тільки тих хворих, котрі перебувають у психіатричних лікарнях.

За рівнем смертності деменція посідає четверте місце у світі. За словами науковців, особливо небезпечна ситуація в країнах, де багато пенсіонерів. Україна, в даному випадку, не виняток.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG