Доступність посилання

ТОП новини

УАПЦ пропонує створення в Україні митрополії Константинопольського патріархату


(Архівна фотографія) Вселенський патріарх Варфоломій I та Президент України Віктор Ющенко. Києво-Печерська лавра, 24 липня 2008 р.
(Архівна фотографія) Вселенський патріарх Варфоломій I та Президент України Віктор Ющенко. Києво-Печерська лавра, 24 липня 2008 р.

Прага – Можливість створення автономної УАПЦ обговорювала цими днями в Києві делегація Вселенського Патріархату. Посланці синоду Константинополя прибули до української столиці у відповідь на лист Української автокефальної православної церкви. Вчора увечері вони зустрілись із предстоятелем УАПЦ Мефодієм, а сьогодні ж – із головами Православних церков Київського та Московського патріархатів. Попередні результати зустрічі Радіо Свобода прокоментував речник Української автокефальної православної церкви, протоієрей Євген Заплетнюк.

– Отче Євгене, наскільки реально зараз говорити про приєднання невизнаної української автокефалії до Константинопольського Патріархату?

– Те, що нам не відмовили і розглянули на синоді наше прохання, це вже обнадійлива річ. Але поки що передчасно робити якісь висновки, бо ця справа тільки почалась. Якщо ця справа вирішиться позитивно, то візит Святішого Патріарха Варфоломія до України обов’язково буде, це цілком реально, адже він має право відвідати свою паству, своїх дочок та синів.

– Деякі православні церкви, зокрема Київський патріархат, вже засудили ваше прохання до Константинополя як таке, що розколює православ’я, а не об’єднує. Чи запрошуєте ви до переговорів інші православні церкви в Україні?

– Ми не вважаємо себе розкольницьким угрупуванням. Просто у нас процес знаходження канонічного способу отримання автокефалії не зовсім простий, бо немає процедури. Ми не приховуємо співпраці як з Московським патріархатом, так і з Константинопольським. Тому що ми розуміємо, що без них, без їхньої згоди, без їхнього сприяння ми не зможемо здобути українську церкву.

– Які конкретно пропозиції ви зробили Константинополю? Ваше завдання-максимум?


– Поки що ми ще нічого не маємо. Очікуємо, що нам запропонують. В ідеалі ми хотіли б мати Патріархію, якщо це можливо. Московський вже має, а Київський також практично має – до пори до часу. Ми хочемо собі найкраще. Навіть не собі найкраще, а для нашого народу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG