Доступність посилання

ТОП новини

США не відмовилися від відкриття дипломатичної місії у Криму


Сімферополь – Сполучені Штати Америки не відмовилися від відкриття дипломатичного представництва у Криму – про це кримським журналістам заявив тимчасовий повірений у справах США в Україні, а простіше – тимчасовий виконувач обов’язків посла – Джеймс Петтіт. За його словами, ця установа буде повноцінним Генеральним консульством Сполучених Штатів – першим в Україні поза межами Києва.

Нинішній керівник американського посольства Джеймс Петтіт побував у Криму минулого тижня з нагоди гастролей на півострові джазових музикантів із США, але з журналістами спілкувався переважно з приводу майбутнього Генерального консульства Сполучених Штатів у Сімферополі. Рішення про його відкриття було ухвалене у грудні минулого року керівниками зовнішньополітичних відомств України та США. Але спершу офіційний Вашингтон вів мову про відкриття у Сімферополі «поста інформаційної присутності». Джеймс Петтіт тепер каже, що це було помилкою і тепер американська сторона хоче відкрити повноцінне генеральне консульство, яке, крім іншого, видаватиме й американські візи.

Втім, в інтерв’ю журналістам газети «Пєрвая кримская» він заявив, що американська сторона ніколи не називала певної дати, а говорила лише про наміри. За словами Джеймса Петтіта, тут багато факторів, в тому числі бюджетний, готовність кримської влади співпрацювати, бажання сімферопольський властей допомогти з пошуком приміщення.

Чи змінила кримська влада свою позицію?

У лютому Верховна Рада Криму офіційно висловилася проти відкриття в автономії дипломатичного представництва США. На пропозицію лідера «Російської громади Криму», першого заступника голови кримського парламенту Сергія Цекова, депутати ухвалили звернення до Президента, уряду і Верховної Ради України із закликом утриматися від рішення про відкриття американської дипломатичної установи у Сімферополі. Правда, від того часу вплив проросійських сил у парламенті автономії значно знизився і сьогодні вже стоїть питання про відставку Сергія Цекова з посади першого віце-спікера.

У постанові кримського парламенту з цього питання сказано, що наміри розмістити в адміністративному центрі автономії американський дипломатичний офіс «розцінюється значною частиною суспільства Криму як провокаційні, спрямовані на підрив політичної стабільності в АРК і в Україні, на подальше погіршення стратегічно дуже важливих українсько-російських відносин».

Водночас, Джеймс Петтіт висловив здивування і нерозуміння того, чому кримський парламент ухвалив таке «вороже, антиамериканське» рішення. Американський дипломат сказав, що «холодна війна» давно вже закінчилася, а з Росією у США встановлені партнерські стосунки. Він зазначив, що важливо, щоб в американцях у Криму «не бачили ворогів», щоб тут їх приймали привітно, тож у Посольстві «над цим працюватимуть».

Джеймс Петтіт, який упродовж останніх півроку кілька разів бував у Криму і мав тут велику кількість зустрічей, також заявив, що значна частина населення Криму хотіла б, щоб тут усе ж було консульство США. Але, за словами дипломата, американська сторона не поспішає, сподіваючись, що «обстановка стане більш гостинною».

У кримському парламенті поки ніяк не прокоментували заяви американського дипломата. Схоже, попри політичні зміни в його керівництві, пов’язані з ослабленням впливу проросійських сил, до виборів пом’якшення публічної антиамериканської позиції перших осіб Криму чекати не слід.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG