Доступність посилання

ТОП новини

Валютне протистояння


Брюссель – Європа стурбована слабкістю американського долара. Ця грошова одиниця, що протягом останнього року не припиняла падіння, впритул наблизилася до позначки «півтора євро за долар». Чимало економістів вже заговорили про катастрофічні наслідки для економіки Євросоюзу. Міцне євро та слабкий долар: чи не може світ поглинути нова криза, цього разу, валютна?

Насправді, не євро стає потужнішою валютою, а саме долар стає дедалі слабшим, порівняно із іншими світовими валютами. У царині ринкової економіки, є правило: коли долар набирає найбільшої ваги, а це було наприкінці минулого року, то цьому є одне пояснення. Інвестори масово скуповують долар, бо він на той момент був останнім притулком, де можна було вкласти свої грошові запаси із найменшим ризиком. Нині долар втратив свою вартість на користь акцій, нафти чи євро, бо позики у євровалюті мають більшу привабливість, ніж у доларах.

Основний наслідок падіння вартості долара полягає у тому, що це стало справжнім, так би мовити, «холодним душем» для поки що доволі скромного економічного відновлення Євросоюзу від кризи. У світовій торгівлі половина обмінів відбувається у доларах, тому природно, що тепер європейські товари дещо дорожчі за ті, котрі виробляються десь в Америці, чи Азії. Скажімо, Китаю тепер продавати свою продукцію стало ще легше, адже їхня грошова одиниця – юань – прив’язана до долара. Тому Європа нині, так би мовити у заручниках своєї ж, міцної євровалюти та ще й мимоволі платить за відновлення економік інших континентів.

Чи можуть європейські країни вплинути на ситуацію з доларом?

Впливу на зростання чи падіння долара окремі країни європейської співдружності не мають, бо погоду на валютному ринку диктують насамперед світові біржі. Хоча Європейський центральний банк може надсилати деякі сигнали, як це щойно зробив його голова Жан-Клод Тріше.

«Ми всі усвідомлюємо з великим інтересом та увагою, що американська влада знову задекларувала свою «політику сильного долара», – зазначив голова головної фінансової установи зони євро. – Ми поділяємо такий підхід фінансового міністра (Сполучених Штатів). Європа, «Єврогрупа» та Європейський центробанк приєднуються до позиції, яку щойно підтвердила американська влада».

Далі все залежить від Сполучених Штатів. Наприклад, якщо Федеральний резерв у Вашингтоні збільшить відсотки своїх позик, то інвестувати у доларах стане вигідніше. Як наслідок, американська валюта почне дорожчати. Проте, на такий розвиток подій європейцям залишається тільки надіятися. Принаймні, поки що.

Ерік Чейні, головний економіст фінансової групи «АХА» висловлює переконання, що Америка не поспішатиме зміцнювати долар. «Гроші – це зброя, – каже він, – і коли йдеться про гроші, то кожен думає насамперед про себе. «Група двадцяти» у Пітсбурзі, де питання валют ретельно відклали вбік, була цьому красномовним доказом». Економіст у цьому сенсі цитує держсекретаря США 70-х років, що казав: «Долар – це наша валюта і це – ваша проблема».

(Брюссель – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG