Доступність посилання

ТОП новини

Проблема українських ЗМІ – стосунки зі владою


Тарас Петрів
Тарас Петрів

Київ – Сьогодні у Верховній Раді мають відбутись парламентські слухання на тему свободи слова у регіональних ЗМІ. Політики нерідко використовують журналістів для вузькопартійних інтересів. Про це йдеться в інтерв’ю з Тарасом Петрівим, головою Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України.

– Пане Петрів, як Ви оцінюєте ситуацію в регіональних ЗМІ?

– Вона є традиційно складною у нас, але передовсім треба казати, що регіональний журналіст працює в досить непростих умовах. Це треба поважати. Свобода слова залежить від того, як він зможе реалізовувати свої професійні права. Бо місцевому журналісту справді доводиться боротися за виживання і водночас за право на професію.

– Наскільки гострою є необхідність сьогоднішніх парламентських слухань?

– Це вже 6-ті парламентські слухання. Вони ініційовані головою Національної спілки Ігорем Лубченком. Шкода, що в нього виникли проблеми з виступом на цих парламентських слуханнях. Насправді вони потрібні, тому що будь-які проблеми, які виникають (особливо в регіональних ЗМІ), є важливими для суспільства. Ці слухання потрібні, багато зараз є викликів і небезпек.

– БЮТ звинувачує Партію регіонів, а «регіонали» – БЮТ у намаганні зірвати слухання. Даруйте, виглядає, що політики хочуть використати журналістів?

– Це вічна проблема – втягування журналістів у політичні розбірки. Насправді у будь-якому випадку це погано, коли не йде мова про професію, професійні стандарти, а використовуються наші журналістські справи для вузькопартійних ситуацій. Потрібно напевне говорити про проблеми стосунків преси і влади загалом.

– Чи вплинуть парламентські слухання на ситуацію в регіональних ЗМІ?

– Я буду відвертий: не вірю, що це буде мати якийсь радикальний злам. Насправді такі кроки мали б у подальшому акцентувати на проблемах, які є, і вишукувати виходи з ситуації. Думаю, було б дуже добре, якби увагу акцентували на конкретних проблемах: економічної залежності, переслідування за критику, ситуації, коли захоплюються, або позбавляються регіональні ЗМІ приміщень, порушення професійних прав. Якщо буде зосереджена увага на вирішенні конкретних проблем, я думаю, це може бути також одним з добрих кроків.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG