Доступність посилання

ТОП новини

«Вікно» з дарунком на життя немовляті


Львів – Сьогодні у Львові у шпиталі митрополита Андрея Шептицького відкрили друге у місті «Вікно життя». Це спеціальний пункт, де жінка може анонімно залишити новонароджену дитину, з різних на те причин. Це соціальний меценатський проект, реалізований у Львові за прикладом європейських країн. Такі «Вікна життя» успішно працюють у Польщі та Чехії.

10 днів тому у селищі Добротвір, що на Львівщині, на смітнику знайшли новонароджених двійнят. Діток викинула породілля. На початку року у Львові на смітниках знайшли трупи трьох немовлят. Останній випадок трапився у жовтні – мертву новонароджену дитину виявили неподалік Святоюрського собору.

Щоб дати немовлятам шанс на життя, у Львові на гроші мецената відкрили уже друге «Вікно життя», ближче до центральної частини міста, у шпиталі митрополита Андрея Шептицького.

Породілля може анонімно віддати немовля

Жінка, яка народила «небажану» дитину, не хоче її виховувати з різних причин, може анонімно прийти в один із двох пунктів, при пологовому будинку на вулиці Джорджа Вашингтона чи до шпиталю Митрополита Шептицького. Упродовж цілої доби відчинене віконечко внизу будинку. Можна покласти дитину і піти геть. Медсестри почують сигнал і заберуть немовля. Жодних відеокамер не встановлено, тому жінкам не варто боятись розголосу. Головна мета соціального проекту – зберегти дитині життя, щоб малечу не викидали на вулицю, прирікаючи на смерть. Покинутих діток, згідно із законодавством, уже через два місяці можна усиновлювати.

Лише одну дитину принесли у «Вікно життя»

Перше «Вікно життя» у Львові відкрили ще у травні, але за цей час туди анонімно принесли лише одне немовля. Здорового хлопчика уже усиновили. 4-місячну дитину батьки забрали зі Львівського будинку дитини № 1. Головний лікар сиротинця Алла Лігостаєва вважає, що жінка, яка принесла дитя у «Вікно життя», вчинила гуманно, бо не забрала у дитини життя, а віддала її іншим людям.

На сьогодні у пункті немає жодної дитини і це при тому, що за цей період знаходили на вулицях новонароджених немовлят. Фахівці пояснюють цей факт тим, що вочевидь породіллі або ж не знають про «Вікно життя», або ж бояться, що їх упіймають, або ж не хочуть просто шукати пункт. Алла Лігостаєва каже, що породіллі таки мають острах, що хтось дізнається про покинену ними дитину.

«Знаємо, як багато жінок залишають дітей у пологових будинках, викидають на смітники голих немовлят, лишають у нас в сиротинці біля охоронця, – зазначає лікар. – Не засуджуймо, кожен має якісь причини. Молодим людям потрібно пояснювати, люди загнані у житті, часто не знають, що їм робити, як жити. Одне «Вікно життя» в одному районі міста, друге – у протилежному. Це прекрасний крок, даємо шанс дітям жити, хочу вірити, що ми дітей ніде не знаходитимемо на вулиці. Наші жінки бояться розголосу. Я вважаю, що гріх більший, коли новонароджену дитину знаходять такою, що їй уже не можна допомогти».

У Львові черга на усиновлення

Попри те, що в області 119 подружніх пар чекають у черзі на усиновлення дитини, в дитячих будинках перебувають близько 3 тисяч сиріт. Більшість із них мають опікунів, десь є їхні мами чи бабусі, тому цих дітей не можна усиновлювати, складно позбавити батьків прав на дитину через суд. Хоча насправді ці дітлахи мають опікунів тільки на папері.

В іншої частини сиріт є великі проблеми зі здоров’ям, тому їх не бажають забирати. А є категорія дітей гарних, із задовільним здоров’ям, але вони братики і сестрички і їх не розділяють. Цього року одна родина усиновила одразу чотирьох дітей від однієї жінки, інша сім’я спершу взяла дівчинку 12 років, але та сказала, що має дворічну сестричку. Дитину знайшли, і родина її також удочерила.

«Ми стараємось дітей не розділяти, шукаємо для них сім’ю. А по 7-8 дітей від однієї жінки можна хіба влаштувати у будинок сімейного типу, – каже начальник служби у справах неповнолітніх Львівської ОДА Володимир Лис. – Цього року суттєво зменшилась кількість відмов від дітей».

Чимало львів’ян усиновлюють новонароджених дітей зі східних областей України, де значно більше жінок-породіль відмовляються від немовлят, переважно причиною є матеріальні негаразди або ж алкоголь.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG