Доступність посилання

ТОП новини

Низка європейських країн намагається позбутися надлишку вакцини від грипу А (H1N1)


Брюссель – Влітку минулого року країни всіх континентів закуповували величезні партії дефіцитної на той момент вакцини проти нового грипу. Нині, коли загроза відступила, а небезпека від незнаної хвороби виявилася не такою страшною, чимало країн намагаються перепродати багатомільйонні партії невикористаної вакцини. Тим часом, у Франції це викликало хвилю обурення та жваві дискусії. Владу, яка дала розпорядження запастися надмірними обсягами доз для протигрипових щеплень, звинувачують у марнотратстві та невмілій організації протигрипової кампанії.

Заохочувані фармацевтичними промисловими групами, уряди багатьох європейських держав у розпал грипового ажіотажу замовляли вакцину, так би мовити, «по максимуму». При цьому, ще не знаючи, одна чи дві дози потрібні людині для щеплення від грипу А (Н1N1). Наприклад, влада Франції влітку замовила аж 94 мільйони вакцин. Зрештою, використали тільки 10 відсотків від усіх придбаних недешевих доз.

Взявши до уваги ще й інші антигрипові засоби, тобто, маски, інгаляції, а також витрати на ліки та зарплати для медиків, загалом вся протигрипова кампанія коштувала французам понад 2 мільярди євро. Щоб хоч якось компенсувати ці витрати, керівництво держави дало розпорядження своїм посольствам оголосити про розпродаж невикористаної вакцини. Невеликі партії зрештою, замовили Катар та Єгипет. Але що робити з рештою, адже на це пішли гроші платників податків, – серед політиків та пересічних громадян останнім часом ведуться жваві дискусії.

Французькі політики скористалися грипом для власної реклами

«Схоже, що Франція тоді закупила третину світового резерву вакцини, – коментує ситуацію в інтерв’ю французькому радіо професор та колишній міністр охорони здоров’я Бернар Дебре. – Нині міністерство роздає її безкоштовно по аптеках, аби ті розпоряджалися на власний розсуд, та намагається продати іншим державам. Це драматично, коли взяти до уваги ще й сотні мільйонів, витрачених на маски, гелі, якими ніхто так і не скористався. І все це через зайву пересторогу, яка призвела до абсурду. А дехто ще й скористався нагодою, аби у цей період щодня бути на екранах телевізорів та коментувати грип за будь-якої можливості. Коли ситуація драматизується, перебільшується, а країна протягом декількох місяців утримується у напрузі, врешті-решт, доводиться дорого розплачуватися».

Професор Бернар Дебре дивується, що Катар та Єгипет погодилися на закупівлю вакцини у Франції. «Наші препарати – не першої свіжості. Вакцина має обмежений термін використання, тому цим країнам було б краще купити її безпосередньо у виробників», – каже він.

Про надмірні витрати на закупівлю протигрипової вакцини у Європі заговорити ще у жовтні минулого року. Зокрема, експерти підрахували, що, скажімо, двохмільярдні витрати у тій же Франції, – це сума у 5 разів більша за кошти, які виділяє ця країна на боротьбу проти СНІДу, туберкульозу чи малярії у світі.

Представники влади виправдовуються, мовляв, медичні препарати для щеплень закуповували із розрахунку дві дози на людину. Зрештою, виявилося, що одноразового щеплення достатньо.

Пошуки ринків збуту для невикористаних доз

До величезних надлишків вакцини призвело й те, що загалом щеплення отримали тільки 10 відсотків французів. У сусідній Німеччині ця цифра ще менша – тільки 5 відсотків населення отримали ін’єкції проти грипу.

Нідерланди, які влітку замовили у фармацевтичних компаній 34 мільйони доз, також заявили про наміри продати 19 мільйонів. Подібний розпродаж щойно оголосила й Швейцарія.

З огляду на те, що термін використання вакцини обмежений, а держав, охочих продати свій надлишковий резерв стає чимдалі більше, очевидно, ціни на протигрипові медичні засоби суттєво знизяться, зазначають європейські фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG